Vrije Universiteit Amsterdam

Embryo-innesteling


* Startdatum: 04-12-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Embryo-innesteling


* Spreker: M.J. Lambers


* Promotor: prof.dr. R. Homburg


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Volgens Marieke Lambers is het is zinvol een meer gecontroleerde embryo-plaatsings-techniek te ontwikkelen om het verband tussen precieze embryoplaatsing en innesteling te kunnen onderzoeken en ook verder onderzoek te doen naar het effect van aspirinegebruik bij in vitro fertilisatie (IVF) om de kans op zwangerschapscomplicaties te verkleinen.

IVF is de afgelopen 40 jaar op veel vlakken enorm veranderd. Dat heeft ervoor gezorgd dat behandelingen minder invasief (binnendringend) zijn voor patiënten, de indicatie voor IVF is verbreed en dat de kans op succes flink is gestegen. Hoewel het inmiddels mogelijk is om bij het merendeel van de patiënten embryo's te laten ontstaan, ligt het percentage succesvolle zwangerschappen na IVF nog altijd een stuk lager dan bij spontane zwangerschappen. Optimaliseren van verschillende aspecten van de IVF-techniek hebben het verschil niet kunnen laten verdwijnen. Het embryo vervolgt na plaatsing in de baarmoeder zijn weg naar innesteling in de baarmoeder. Dit proces van embryo-innesteling lijkt één van de belangrijkste stappen te zijn waarop vooruitgang geboekt zou kunnen worden.

Lambers probeerde meer inzicht te krijgen in dit proces van embryo-innesteling. De hoogte van humaan chorion gonodotrofine (zwangerschapshormoon) blijkt een goede afspiegeling te zijn van de kwaliteit van de innesteling. De kans op innesteling is vooral van embryonale eigenschappen afhankelijk, terwijl het doorzetten van een zwangerschap van zowel embryonale als baarmoederslijmvlies kwaliteiten afhangt. Het innestelingsproces lijkt niet te worden beïnvloed door externe factoren zoals echoscopische monitoring van de embryoplaatsing of het nemen van bedrust na embryoplaatsing. Ook het gebruik van aspirine in een IVF-behandeling heeft geen effect op de zwangerschapskans.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam