Gemeente Teylingen

Centrum voor Jeugd en Gezin'

Teylingen wil `ideale Centrum voor Jeugd en Gezin'

04 december 2009

Het ministerie Jeugd en Gezin verplicht alle gemeenten een Centrum voor Jeugd en Gezin op te richten. Het CJG wordt dé plek voor ouders, kinderen en jongeren waar ze met vragen over opvoeden en opgroeien terecht kunnen. Ook de gemeente Teylingen is hier mee bezig.

Teylingen wil het Centrum van Jeugd en Gezin aan laten sluiten bij de wensen en behoeften van ouders en kinderen. Ze wil een `ideaal CJG'. Daarom heeft de gemeente JSO de opdracht gegeven om hiernaar onderzoek te doen. JSO gaat de gemeente in, ze gaat naar plaatsen waar ouders en/of kinderen komen. Bijvoorbeeld op het consultatiebureau, langs de voetballijn, bij de zwemles, bij het jongerencentrum.

Daarnaast worden uitgebreidere gesprekken gevoerd met enkele ouders en jongeren.

JSO gaat de komende weken onderzoek doen naar diverse vragen die belangrijk zijn voor een `ideaal CJG'. Een aantal vragen in het onderzoek zijn:


* Hoe kan het CJG zo laagdrempelig mogelijk worden?
* In welke vorm moet het CJG opgezet worden (virtueel, telefonisch en/of fysiek)?

* Wat zijn goede openingstijden?

* Waar moet het CJG komen?

Het onderzoek zal in februari klaar zijn zodat de uitkomsten meegenomen kunnen worden in het opstellen van de scenario's voor het CJG. In 2011 moet het CJG gerealiseerd zijn in Teylingen.

Op 5 november 2009 heeft de gemeenteraad de visie vastgesteld voor het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De gemeenteraad heeft tijdens de bespreking van de visie aangeven dat ze graag diverse scenario's voorgelegd krijgt over hoe het CJG straks gerealiseerd wordt. Deze scenario's worden nu uitgewerkt. Om te zorgen dat de scenario's goed aansluiten bij de wensen en behoefte van ouders en kinderen/jongeren heeft naar de wensen en behoeften van ouders en kinderen naar een `ideaal CJG'.

Voorafgaand aan de visie heeft de gemeente al twee avonden georganiseerd voor ouders en organisaties. Tijdens deze avonden zijn al diverse suggesties gegeven voor het realiseren van een CJG. Toch heeft de gemeente nog een aantal vragen aan ouders, opvoeders, kinderen en jongeren. Vandaar de opdracht aan JSO, expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding.

Ouders en jongeren die mee willen werken aan een korte vragenlijst of een gesprek kunnen contact opnemen met de gemeente Teylingen! Via de e-mail: info@teylingen.nl of via de telefoon: 0252 - 783 300.

Nieuwe afvalcontainers