Gemeente Teylingen

geeft geld aan dieren, ouderen en jeugdgevangenen

Kindergemeenteraad geeft geld aan dieren, ouderen en jeugdgevangenen

04 december 2009

Donderdagavond 26 november kwam de kindergemeenteraad in vergadering bijeen. De publieke tribune in de raadzaal zat helemaal vol. Vertegenwoordigers van vier Teylingse basisscholen waren voor één avondje kindergemeenteraadslid. Ze hadden meteen een serieuze taak: kiezen welk project 2.000 euro verdient.

Burgemeester Schelberg zat de vergadering voor. De overige taken waren verdeeld onder de leerlingen van groep 8 van De Achtbaan, Het Bolwerk, De Overplaats en 2 groepen 8 van De Startbaan. Er waren fractiespecialisten, fractievoorzitters en kinderwethouders. De `echte' raadsleden, mevrouw Keijzer en de heren Alewijnse, Goudsmit en Van Velzen en wethouder Wilbrink hielpen de kinderraadsleden bij hun gewichtige taak.

Raad (626)

Pleidooi

De indieners van de projecten spraken aan het begin van de vergadering in. Drie minuten hadden ze om een vurig pleidooi voor hun project te houden. Indieners van het project `Dieren verhuisbericht' gaven aan dat de dieren in onze leefomgeving meer nestkasten nodig hebben. Woonzorgcentrum Gerto vroeg de kindergemeenteraad om bijzondere spellen voor ouderen. De jeugdgevangenis Teylingereind had speciale Spaans- Nederlandstalige inspraak, want zij pleitten voor een theatervoorstelling met een Colombiaanse jeugdgevangenis. Voetbalvereniging Warmunda vroeg om materialen voor hun jaarlijkse voetbalkamp.

Raad (626)

Discussie

De kinderraadsleden lieten Warmunda duidelijk weten dat de vereniging zelf maar een financiering moet vinden voor het jaarlijkse voetbalkamp. De overige drie projecten maakten de hele avond wel een reële kans. Sommige kinderen wilden alles aan de dieren geven. Anderen vonden juist de ouderen belangrijk, zij hebben recht op een gezellige oude dag. Daarnaast betalen zij ten minste belasting en de dieren niet. De voorstanders voor de dieren brachten daar tegen in dat de dieren niet voor zichzelf kunnen opkomen en dat het geld daarom extra nodig is.

De discussie over de jeugdgevangenis was ook interessant. De kinderraadsleden verschilden van mening of het `eigen schuld, dikke bult' is of dat deze jeugd een nieuwe kans verdiende.

Raad (626)

Kinderwethouders

Tijdens een korte pauze trokken de kinderwethouders zich terug voor een vergadering van het college van B&W. Zij bedachten drie voorstellen hoe het geld op een goede manier verdeeld kon worden. Dit brachten ze vervolgens naar voren in de kindergemeenteraad.

Stemmen

Na een pittige discussie ging de kindergemeenteraad over tot stemming. Een ruime meerderheid koos er voor het geld te verdelen tussen drie projecten: 1.000 euro naar de nestkasten voor de dieren, 500 euro voor bijzondere spellen voor ouderen en 500 euro voor de theatervoorstelling Young in Prison voor de jeugdgevangenis Teylingereind.

Slotstuk

Na het uitreiken van de cheques gingen de kinderen tevreden naar huis. Ze hebben de afgelopen maand veel geleerd over de politiek. Ze kregen les van de raadsleden en uiteindelijk konden ze zelf ervaren hoe het is om raadslid te zijn. In februari en juni krijgen de andere Teylingse basisscholen de kans om mee te doen aan de Kindergemeenteraad.

Raad (626)

Nieuwe afvalcontainers