Océ

Dit is een gezamenlijke openbare mededeling van Canon Inc. (handelssymbool CAJ) ("Canon") en Océ N.V. (handelssymbool OCE) ("Océ") ingevolge artikel 5 lid 1 en artikel 7 lid 4 van het Besluit openbare biedingen Wft. Deze mededeling en de daaraan gerelateerde documentatie houden geen openbaar bod in op de geplaatste en uitstaande gewone aandelen in het kapitaal van Océ (de "Aandelen"), maar een aankondiging dat voorwaardelijke overeenstemming is bereikt tussen Canon en Océ over een aanbevolen, door Canon uit te brengen bod op de Aandelen. Deze mededeling is niet voor vrijgave, publicatie of distributie, noch geheel of gedeeltelijk, direct of indirect, in of naar de Verenigde Staten van Amerika en Canada.

Canon en Océ creëren wereldwijde leider in printing industrie

Canon is voornemens alle gewone aandelen Océ te verwerven door middel van volledig openbaar bod in contanten


* Canon en Océ streven naar algehele nummer één positie in printing industrie;

* Canon en Océ vullen elkaar uitstekend aan in productassortiment, distributiekanalen, research en development en zakelijke diensten die resulteren in een voortreffelijk aanbod voor klanten;
* Sterke strategische onderbouwing voor Canon en Océ - groei en voortbouwen op bewezen prestaties in innovatie en klantenservice;
* Canon is voornemens een bod uit te brengen van EUR 8,60 per Aandeel (cum dividend) voor 100% van de uitstaande Aandelen Océ dat een premie van 70% vertegenwoordigt ten opzichte van de aandelenslotkoers van vrijdag 13 november 2009 en 137% ten opzichte van Océ's gemiddelde aandelenkoers over de laatste 12 maanden;

* De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Océ ondersteunen het voorgenomen Bod volledig en unaniem en zullen het aanbevelen;

* Houders van Océ's certificaten van financieringspreferente aandelen, Ducatus, ASR, ING (ongeveer 19% van het totale aandelenkapitaal), zijn overeengekomen hun belangen aan Canon te verkopen; grootaandeelhouder Bestinver Gestion S.A. (ongeveer 9,5% van de uitstaande Aandelen) heeft een onherroepelijke toezegging tot aanbieding afgegeven;

* Océ blijft een aparte juridische entiteit als een Canon divisie met hoofdkantoor in Venlo (Nederland); het Océ merk blijft bestaan en zal worden gebruikt in alle relevante markten. Océ leidt haar R&D en productie. De Raad van Bestuur en leidinggevenden op hoofdposities blijven aan;

* Medewerkers gaan werken bij marktleider - bestaande arbeidsovereenkomsten worden gerespecteerd, geen ontslagen als gevolg van het Bod.

16 november 2009 -- Canon en Océ kondigen vandaag aan dat zij voorwaardelijke overeenstemming hebben bereikt om hun printing activiteiten te combineren door middel van een volledig uit eigen middelen bekostigd, openbaar bod in contanten door Canon op alle Océ Aandelen. De biedprijs is EUR 8,60 per Aandeel van Océ (het "Bod"), en vertegenwoordigt een premie van 70% ten opzichte van de aandelenslotkoers van vrijdag 13 november 2009 en 137% ten opzichte van de gemiddelde slotkoers van Aandelen Océ over de laatste 12 maanden. Het Bod waardeert 100% van de geplaatste en uitstaande Aandelen van Océ op ongeveer EUR 730 miljoen.

Canon en Océ streven er naar de algehele nummer één positie in de printing industrie te creëren, voortbouwend op een vergrote schaal en een gezamenlijke historie van innovatie en uitstekende dienstverlening aan klanten. Canon en Océ vullen elkaar uitstekend aan op het gebied van productassortiment, distributiekanalen, research en development en zakelijke diensten. Dit resulteert in een voortreffelijk aanbod naar klanten over de totale breedte van de printing industrie.

In een commentaar zegt Canon's President and COO Tsuneji Uchida:

"Wij zijn verheugd Océ, de ideale partner in ieder opzicht, in de Canon Groep te verwelkomen. Door de samenvoeging van Canon en Océ, zullen wij in staat zijn duidelijke voordelen te behalen, niet alleen op het gebied van research en development, maar ook op het gebied van productassortiment en marketing. Wij zijn vol vertrouwen dat deze winnende combinatie geweldig zal bijdragen aan onze doelstelling de algehele nummer één te worden in de printing industrie."

In een commentaar zegt Océ's Voorzitter van de Raad van Bestuur Rokus van Iperen:

''Ik kijk er zeer naar uit de krachten met Canon te bundelen. Er is een geweldige overeenstemming tussen onze bedrijven. We delen dezelfde waarden en hebben beiden een sterke toewijding aan technologie en innovatie. Ik ben er trots op dat Canon het voornemen heeft met Océ samen te gaan, gebaseerd op onze vooraanstaande klanten en technologie en natuurlijk onze medewerkers, die onze onderneming al generaties lang hebben gevormd. Dit is de best mogelijke combinatie in een consoliderende wereldwijde printing industrie, die schaalvoordelen zal opleveren in research en development, productie en distributie. De samengevoegde onderneming biedt ons toegang tot een gigantisch verkoopnetwerk in Azië en mogelijkheden voor wederzijdse kruisverkoop in Europa en de Verenigde Staten. Onze klanten zullen profiteren van een uitstekend product- en dienstenaanbod en voor onze medewerkers zijn er aantrekkelijke mogelijkheden voor verdere ontwikkeling."

Strategische beweegreden

Canon en Océ zullen in staat zijn verder te bouwen op elkaars sterke historie en bewezen prestaties op het gebied van innovatie en dienstverlening aan klanten. Samen creëren ze een sterke onderneming met uitzicht op lange termijn successen. Dezelfde op technologie gerichte achtergrond en ondernemingswaarden zullen belangrijke drijfveren zijn in de totstandkoming van de leidende groep in de wereldwijde printing industrie.

Canon en Océ hebben gelijke achtergronden in ondernemingswaarden met een klantgerichte cultuur en een door technologie gedreven business model. Océ, één van de leidende leveranciers van document management en printsystemen voor professionals, brengt in deze samenvoeging haar expertise en kracht mee op het gebied van productie printing, grootformaat en zakelijke diensten. Océ's strategie concentreert zich op versterking van de distributiekracht en concurrerende producten én verbetering van de bedrijfsprocessen. De combinatie zal Océ toegang bieden tot Canon's uitgebreide verkoop- en marketing netwerk door heel Azië. Daarnaast zal Océ profiteren van de 'Best in Class'- processen en infrastructuur van Canon, alsmede van financieringsmogelijkheden voor de expansie van Océ's activiteiten. De combinatie van Canon en Océ zal leidende posities hebben in de marktsegmenten Small Office/Home Office, kantoren, productie en grootformaat, waar een uitstekend assortiment producten en diensten zal worden geboden. Dankzij de vergrote schaal, de innovatieve technologieën en de sterke distributiekanalen, biedt de combinatie optimale dienstverlening aan klanten. Canon en Océ hebben aanvullende technologieën en producten die profiteren van verbeterde diversificatie over regio's en activiteiten.

Onder Fase III van haar Excellent Global Corporation Plan, gelanceerd in 2006, streeft Canon naar een plaats in de wereldlijst van top 100 bedrijven op het gebied van alle bepalende maatstaven van zakelijke prestaties. Als onderdeel van deze doelstelling streeft Canon naar het bereiken van de algehele nummer één positie wereldwijd in al haar huidige kernactiviteiten. Océ heeft in 32 landen een robuust netwerk van directe verkoop en diensten, dat voorziet in een waardevolle aanvulling van de verkoop en service van Canon merkproducten. Bovendien zal Canon profiteren van de toevoeging van Océ's productie en haar assortiment grootformaat printers alsmede van synergie op het gebied van research en development die mogelijk zullen worden gemaakt door ontwikkeling van gezamenlijke initiatieven.

De printing industrie maakt momenteel een consolidatiefase mee die gedreven wordt door het onbetwistbare feit dat schaal in toenemende mate belangrijk is, vooral in research en development en productie. Alleen spelers die in staat zijn hun winstgevendheid te verbeteren door toenemende schaal en 'Best in Class' processen en infrastructuur, zullen een leidende rol blijven vervullen in de printing industrie. In dit licht, vormen Canon en Océ de ideale combinatie. Samen zijn ze uitstekend in staat de dienstverlening aan klanten verder te verbeteren en de onbetwiste marktleider te worden.

Océ's positie in de combinatie

Na de afronding van de samenvoeging zal Océ, als divisie binnen Canon, een aparte juridische entiteit blijven met het hoofdkantoor in Venlo (Nederland). Océ zal wereldwijd verantwoordelijk zijn voor grootformaat printing, commercial printing en business services. Océ's activiteiten in de kantoormarkt zullen worden samengevoegd in Canon's Office Imaging Products divisie ("OIP"). Canon's Large Format Printing zal te zijner tijd functioneel worden samengevoegd in de Océ Production Printing Division ("Océ divisie").

Teneinde optimale schaal te creëren in de juiste segmenten, zal de Océ divisie qua management en financiën rapporteren aan de Canon Board. Tevens blijft Océ de research en development en productie voor haar activiteiten leiden. Bovendien is het te verwachten dat Océ's hoofdkantoor, waarin research en development, productie en verkoopfuncties worden gecombineerd, een integrale rol zullen spelen in Canon's Europese regionale activiteiten. Dit is in lijn met de Three Regional Headquarters-visie van Canon. De huidige Raad van Bestuur en key managers blijven in functie. In de Océ divisie zal de sterke merknaam Océ behouden blijven en worden toegepast in alle relevante markten.

Corporate governance

Na afronding van het Bod zal de Raad van Bestuur van de Océ divisie uit de volgende personen bestaan: de heren Van Iperen, Kerkhoven en Schaaf. Océ's Raad van Commissarissen zal bestaan uit de volgende personen: de heren Tanaka, Elverding en Baan, alsmede drie nog te selecteren personen uit de top van Canon.

Integratie fase

De integratie van de Canon en Océ activiteiten zal plaatsvinden gedurende de komende drie jaar. Canon en Océ hebben overeenstemming bereikt over een high level integratieplan en een projectorganisatie die de integratie gaat leiden. De integratie zal zich toespitsen op het bereiken van een optimale, efficiënte afstemming van Sales, Service, Marketing, Research en Development, Productie en Logistiek. Dit proces daarvan zal worden aangestuurd en geleid door een Steering Committee, samengesteld uit leidinggevenden van Canon and Océ. De integratie van Sales and Service zal worden geleid door gezamenlijke regionale integratieteams, met in eerste instantie twee aparte organisaties, respectievelijk Canon's Office Imaging Products divisie en de Océ divisie.

Sociale aspecten

De Océ medewerkers worden onderdeel van een wereldleider in de printing industrie die zal voortbouwen op de sterke merken van beide bedrijven. Océ en Canon verwachten dat er geen materiële negatieve consequenties zullen zijn voor de werkgelegenheid bij Océ als gevolg van het Bod, met uitzondering van reeds aangekondigde personeelsreducties. De combinatie zal de bestaande rechten van de medewerkers respecteren, inclusief de toepasselijke convenanten met de Océ ondernemingsraden en de vakbonden, de toepasselijke sociale plannen en CAO's. De combinatie zal ook de huidige verplichtingen respecteren met betrekking tot de pensioenrechten van Océ's medewerkers.

Klanten

De klanten van zowel Canon als Océ zullen profiteren van een vergroot assortiment producten en diensten van hoge kwaliteit via een uitgebreid wereldwijd netwerk van verkoop en dienstverlening.

Zakelijke Partners

Océ zal zorgvuldig met haar verschillende zakelijke partners de toekomstige relatie onderzoeken in het licht van de voorgenomen transactie.

Financiële hoofdpunten van het Bod

Canon is voornemens alle uitstaande Aandelen van Océ te verwerven door een volledig uit eigen middelen bekostigd openbaar bod in contanten bestaande uit EUR 8,60 in contanten per gewoon Aandeel Océ, vertegenwoordigend:

* een 70% premie boven de Océ slotkoers van vrijdag 13 november 2009.

* een 137% premie boven Océ's gemiddelde aandelenkoers over de laatste 12 maanden.

Naar verwachting worden geen verdere dividenden vastgesteld voorafgaand aan de afronding van het Bod.

Gecommitteerde Aandeelhouders

Bestinver Gestion S.A. SGIIC, houder van ongeveer 9,5% van de uitstaande Aandelen Océ, heeft zich gecommitteerd haar Aandelen aan te bieden onder het voorgenomen Bod, wanneer het Bod wordt gedaan. De onherroepelijke overeenkomst bevat bepaalde gebruikelijke verplichtingen en voorwaarden waaronder de voorwaarde dat de aandeelhouder haar Aandelen slechts zal aanbieden aan een derde bona fide bieder tegen een prijs die tenminste 10% boven het Bod ligt. Canon zal het recht hebben ieder concurrerend bod te matchen.

Ducatus N.V., ASR Nederland N.V. en ING AM Insurance Companies B.V., ieder houder van certificaten van financieringspreferente aandelen in Océ, en Stichting Administratiekantoor Preferente Aandelen Océ, die voor hen alle financieringspreferente aandelen houdt, vertegenwoordigend in totaal ongeveer 19% van Océ's stemrechten, zijn ieder een voorwaardelijke overeenkomst aangegaan met Canon teneinde hun certificaten, respectievelijk financieringspreferente aandelen aan Canon over te dragen, op voorwaarde dat het Bod gestand wordt gedaan.

Aanbeveling

De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Océ ondersteunen de transactie met Canon volledig en unaniem, na zorgvuldige overweging van de strategische, financiële en sociale aspecten van de transactie en het in ogenschouw nemen van de belangen van de aandeelhouders en alle andere belanghebbenden van Océ, waaronder klanten en medewerkers. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Océ zullen de aandeelhouders aanbevelen het Bod te accepteren.

Financiering van het Bod

Het Bod vertegenwoordigt een transactiesom van EUR 730 miljoen, gebaseerd op 100% acceptatie door houders van Océ's gewone aandelen. De som in contanten voor de verwerving van de certificaten van financierings¬preferente aandelen bedraagt EUR 65 miljoen. Canon heeft het voornemen korte en lange termijnschulden van Océ zonodig te herfinancieren. Per 31 augustus 2009 bedroegen de korte en lange termijnschulden in totaal EUR 704 miljoen. Canon zal het Bod en de herfinanciering van de schuld uit intern gegenereerde middelen bekostigen.

Voorwaarden van het Bod en Proces

Het Bod zal worden uitgebracht na formele filing van een Biedingsbericht bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Het uitbrengen van het Bod is afhankelijk van voltooiing van een aantal gebruikelijke voorwaarden voor transacties van deze aard, zoals (i) goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten; (ii) geen intrekking van de aanbeveling door de Raad van Bestuur of de Raad van Commissarissen van Océ; (iii) geen intrekking van de overeenkomsten met de Gecommitteerde Aandeehouders; (iv) geen concurrerend bod is uitgebracht; (v) geen bevel, vonnis of verordening is uitgebracht die de transactie tegenhoudt, verbiedt of vertraagt, (vi) overeenstemming over, en AFM goedkeuring van, het Biedingsbericht, (vii) geen materiële schending van het fusieprotocol; en (viii) geen materiële ongunstige wijziging heeft zich voorgedaan.

Nadat het Bod is uitgebracht, is de afronding afhankelijk van voltooiing van een aantal gebruikelijke voorwaarden voor transacties van deze aard, zoals (i) een aanbieding van minimaal 85% van de Aandelen na verwatering; (ii) geen intrekking van de aanbeveling door de Raad van Bestuur of de Raad van Commissarissen van Océ; (iii) geen intrekking van de overeenkomsten met de Gecommitteerde Aandeehouders; (iv) geen concurrerend bod is uitgebracht; (v) geen bevel, vonnis of verordening is uitgebracht die de transactie tegenhoudt, verbiedt of vertraagt, (vi) geen materiële schending van het fusieprotocol; en (vii) geen materiële ongunstige wijziging heeft zich voorgedaan.

Océ mag de voorwaardelijke overeenkomst met Canon beëindigen in het geval een derde bona fide partij een bod uitbrengt dat naar de redelijke mening van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Océ superieur is. Een alternatief bod zal alleen geacht worden superieur te zijn indien de biedprijs 10% hoger is dan het Bod, of in het geval van een volgend bod, 5%. Canon heeft het recht het superieure bod te matchen. In het geval dat de voorwaardelijke overeenkomst is geëindigd als gevolg van een concurrerend bod zal Océ een bedrag vanEUR 7.950.000 aan Canon betalen als vergoeding voor opportunity costs en andere kosten die Canon heeft gemaakt.

De relevante organen en autoriteiten (zoals de relevante medezeggenschapsorganen, de AFM, de Sociaal-Economische Raad en de relevant mededingingsautoriteiten) zijn of zullen (zoals van toepassing) op de hoogte worden gesteld en/of zullen worden geconsulteerd, zoals gebruikelijk in transacties van deze aard.

Indien het Bod gestand wordt gedaan, bestaat het voornemen om de notering van Océ bij NYSE Euronext Amsterdam N.V. zo spoedig mogelijk te beëindigen.

In het geval dat het Bod gestand wordt gedaan terwijl minder dan 95% van de Aandelen is verworven, kan Canon alle wettelijk toegestane middelen gebruiken (bij voorbeeld een juridische fusie en een uitstotingsprocedure) om haar belang tot 100% van het totale aandelenkapitaal van Océ te vergroten.

Verwacht tijdspad


* Het Biedingsbericht wordt naar verwachting gepubliceerd en het Bod zal volgens verwachting aanvangen in het eerste kwartaal van 2010;
* Na publicatie van het Biedingsbericht, zal Océ een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) bijeenroepen teneinde haar aandeelhouders over het Bod te informeren en om goedkeuring te verkrijgen voor bepaalde gebruikelijke besluiten welke goedkeuring een voorwaarde is voor gestanddoening van het Bod;

* De datum voor settlement moet nog worden vastgesteld.

Adviseurs

Mizuho Securities trad op als financieel adviseur van Canon. Stibbe en Herbert Smith traden op als juridisch adviseur van Canon. ING Corporate Finance trad op als financieel adviseur van Océ en verzorgde een fairness opinion.
Lazard trad op als financiel adviseur van Océ's Raad van Commissarissen en verzorgde een fairness opinion. De Brauw Blackstone Westbroek trad op als juridisch adviseur van Océ. Hill & Knowlton trad op als communicatie adviseur van Océ.

Exchange agent

Fortis Bank (Nederland) N.V. / MeesPierson CFCM zal optreden als exchange agent voor dit Bod.

Persconferenties en Beleggers Communicatie Informatie

Persconferenties

* Océ: 16 november 2009, 10.00 - 11.00 uur CET, Hotel Okura Amsterdam

* Canon: 16 november 2009, 17.00 - 18.00 uur JST, Tokyo Kaikan, Tokyo

Meetings voor analisten en beleggers

* Océ: 16 november 2009, 13.00 - 14.30 uur CET, Hotel Okura Amsterdam

* Canon: 16 november 2009, 17.00 - 18.00 uur JST, Tokyo Kaikan, Tokyo