Gemeente Tilburg

Extra geld naar IMW om wachtlijsten weg te werken

Economische crisis en rijksbezuiniging Awbz zorgen voor meer klanten

De gemeente Tilburg trekt extra geld uit om de wachtlijsten bij het Instituut Maatschappelijk Werk (IMW) weg te werken. Het aantal mensen dat hulp zoekt bij het IMW is dit jaar alarmerend gestegen. De stijging heeft te maken met de economische crisis. Daarnaast speelt de rijksbezuiniging op de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) een belangrijke rol in de toename van het aantal klanten. Tientallen mensen komen bij het IMW omdat ze geen indicatie meer krijgen voor begeleiding vanuit de Awbz. "Er ontstaan door de Awbz-bezuiniging een aantal knelpunten", aldus wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn). "Om die op de korte termijn op te lossen nemen we noodmaatregelen, zoals nu het geval is met het wegwerken van de wachtlijsten bij het IMW." Per 1 september 2009 wachten 102 klanten op hulp van het Maatschappelijk Werk, 35 klanten op Begeleid Wonen en 10 klanten op hulp van een gezinscoach. De aantallen stijgen nog steeds. Om de wachtlijsten weg te werken, vraagt het IMW eenmalig een extra subsidie van 321.000 euro. Het college heeft deze week een subsidie toegekend van 181.000 euro. Of het IMW ook de rest van het gevraagde bedrag krijgt, hangt af van een raadsbesluit over de 'reserve gevolgen economische crisis'. Pakketmaatregel Awbz
Het rijk heeft besloten dat mensen met lichte of matige beperkingen geen begeleiding meer krijgen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg bepaalt welke klanten hun begeleidingsuren in 2009 of 2010 geheel of gedeeltelijk verliezen. Dit zijn vooral ouderen met beginnende dementie of ouderdomsklachten, mensen met beperkingen, psychiatrische patiënten en kinderen/jongeren. In totaal verliezen naar verwachting 1800 Tilburgers (geheel of gedeeltelijk) hun begeleiding die werd betaald vanuit de Awbz. Zij kunnen zich melden bij MEE regio Tilburg, die hen helpt bij het zoeken van oplossingen. "We gaan een kritische analyse maken van de wachtlijsten die ontstaan bij verschillende maatschappelijke instellingen. Het doel is om mensen die nu getroffen worden te helpen. Maar we moeten kijken of dit goedkoper of anders kan. Want nog meer extra geld is er niet de komende jaren", licht wethouder Mevis toe.
De gemeente krijgt van het rijk ongeveer 12% van het bezuinigde bedrag om de ergste gevolgen te verzachten. Mevis:"Dat is natuurlijk te weinig om de huidige begeleiding voort te zetten. We brengen samen met de instellingen in de stad de komende periode de grootste knelpunten in beeld. En dan leggen we drie mogelijke pakketten voor aan de raad. Die moet beslissen of de gemeente er extra geld bij legt. En in de tussentijd moeten we dus soms noodmaatregelen nemen."
Het in het persbericht genoemde besluit om 181.000 euro subsidie te verstrekken is definitief. Het besluit om de resterende 140.000 euro subsidie te verstrekken wordt eerst besproken in de gemeenteraad.