Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Deze week in VNG Magazine nr. 24 vrijdag 23 oktober 2009


* De revival van streektalen
Streektalen, voorheen vaak beschouwd als minderwaardig en bedreigd met uitsterven, worden herontdekt en geherwaardeerd, zie de strijd om erkenning van het Nedersaksisch. Spreken ambtenaren en bestuurders straks hun moerstaal achter de balie en in de vergaderzaal? Dilemma's!


* Inkomsten uit grondbedrijf zwaar onder druk
Door de financieel-economische crisis lopen de inkomsten uit de grondbedrijven en gemeentelijke vastgoedportefeuilles ernstig terug. Gemeenten lopen naar schatting twee miljard aan inkomsten mis uit de grondexploitatie van woningbouwprojecten. Een garantiestelling door het Rijk kan een toename van artikel 12-gemeenten voorkomen.


* Meer inburgeraars dan verwacht
Het aantal inburgeraars dat in 2009 met goed gevolg het examen aflegt, valt hoger uit dan in juli was voorzien: geen 35.000, maar 43.000. En als gemeenten er de komende drie maanden nog een schepje bovenop doen, halen zij zelfs het afgesproken doel van 47.000.


* Waarom moeten álle gemeenten álles doen?
Een Oost-Europese applausmachine. Zo typeert de burgemeester Bert Kuiper van Skarsterlân het enthousiasme waarmee de VNG iedere vorm van decentralisatie met open armen ontvangt. Maar niet elke gemeente zit daar op te wachten.


* Op zoek naar schapen met vijf poten
Veel partijen bepalen op dit moment wie op de kandidatenlijsten voor de raadsverkiezingen komen. Hoe stel je eigenlijk een goede lijst samen? En bestaat de ideale lijst? Tweede aflevering van een serie artikelen over de voorbereidingen voor 3 maart 2010.


* Politie staat op scherp
Bernard Welten, de baas van het grootste politiekorps van Nederland, vindt dat hij door burgemeester Cohen wordt beknot in zijn functioneren. Hij is ook niet te spreken over de houding die minister Ter Horst inneemt ten opzicht van de hoofdcommissarissen. 'Het is van belang dat de leiding van de politie gehoord wordt', vinden de gezamenlijke korpschefs.


* Geen experiment elektronisch stemmen
Zes gemeenten in de Achterhoek mogen bij de komende raadsverkiezingen geen gebruik maken van stemcomputers. De Kieswet biedt geen juridische grondslag voor een dergelijk experiment, schrijft staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK) aan de Tweede Kamer.


* 'Onrealistische kwaliteitseisen VROM-regelgeving' Gemeenten zijn hevig geschrokken van de conceptkwaliteitscriteria voor de VROM-regelgeving. Dat blijkt uit reacties die bij de VNG binnenstromen. Volgens de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) zijn de criteria zo onrealistisch, dat zelfs 100.000-plusgemeenten er niet of nauwelijks aan kunnen voldoen.


* Nieuwe rechtspositie voor politici
Met versoberingen van onkostenvergoedingen en wachtgeldregelingen, de verplichting voor politici om te solliciteren en aan de andere kant géén verbeteringen van het beloningssysteem sluit een discussie van zeven jaar over de rechtspositie van politieke ambtsdragers.


* Antikraakwet 'onuitvoerbaar'
De Tweede Kamer heeft de Antikraakwet aangenomen. Vooral uit de grote steden komt kritiek dat gemeenten er met deze initiatiefwet een onuitvoerbare handhavingstaak bij krijgen.


* VNG Nieuws
Naar de stembus vanwege herindeling
Op 18 november moeten de bewoners van zes herindelingsgemeenten naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Een inventarisatie. En verder:

* Aanpak economische crisis Oost-Nederland

* Schrijftalent gezocht

* Ledenpeiling over Bibob

* Werkpakket CJG's

Nummer 25 verschijnt op 6 november 2009
Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.