Nieuw-Vlaamse Alliantie


Uitstel onderdelen nieuwe decreet Ruimtelijke Ordening (22/10/09)

In het Vlaams Parlement pleitte Wilfried Vandaele er vandaag met succes voor dat de regering het in werking treden van enkele onderdelen van het nieuwe decreet Ruimtelijke Ordening zou uitstellen. Hij deed dat namens de drie meerderheidspartijen, CD&V, SP.A en N-VA, als reactie op een interpellatie van gewezen minister Dirk Van Mechelen (VLD), die vond dat huidig minister Philippe Muyters (N-VA) alles al veel vroeger van kracht had moeten laten worden.

Het nieuwe decreet Ruimtelijke Ordening, goedgekeurd door de vorige regering, bevat heel wat nieuwigheden voor de mensen, maar ook voor de provincies en gemeenten. In principe werd het decreet op 1 september 2009 van kracht, maar de nieuwe regering had in het regeerakkoord al aangekondigd dat enkele onderdelen niet voor 1 januari 2010 in werking treden. De gemeenten, bij monde van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) vragen uitstel omdat ze niet klaar zijn.

Wilfried Vandaele, zelf schepen van Ruimtelijke Ordening in de kustgemeente De Haan, deelt deze visie: de meeste gemeenten zijn inderdaad niet klaar om bv. de regeling m.b.t. de meldingsplicht en het as-builtattest nu uit te voeren. De meldingsplicht betekent dat mensen voor een aantal kleine bouwwerken geen bouwvergunning meer nodig hebben. Dat betekent echter niet, aldus Vandaele, dat de mensen er van af komen met een telefoontje of een eenvoudig briefje naar de gemeente. Ook voor een melding moeten documenten worden ingevuld er zijn 7 verschillende formulieren in de maak -, en dat is niet van de poes. Om kleine wijzigingen bij het bouwen ten opzichte van het plan te regulariseren, moet een as- builtattest worden gemaakt. Ook dat is nieuw en vraagt een extra inspanning van de gemeenten.

Intussen is ook gebleken dat er in het decreet enkele tegenstrijdigheden en onduidelijkheden zitten, en ook die wil Vandaele weggewerkt zien.

In een commissievergadering die voorafging aan de stemming, hekelde Vandaele de manier waarop in het verleden gecommuniceerd werd met de bevolking: telkens weer werd het voorgesteld alsof men voortaan geen bouwvergunning meer nodig zou hebben om een tuinhuisje te bouwen, of om houten schuttingen te plaatsen, maar in een meerderheid van de gevallen heeft men die vergunning wel nog nodig. Dat is bedrieglijke reclame, aldus Vandaele.

Vandaele was bijzonder scherp voor de VLD: de partij van de heer Van Quickenborne stelt het steeds voor alsof zij de hoeder is van de administratieve vereenvoudiging. In werkelijkheid wordt de papierberg voor de gemeenten alleen maar hoger.

Bij de stemming keurde de meerderheid het uitstel tot 1 april 2010 goed.

Auteur:
Wilfried Vandaele
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be