Universiteit Twente

krijgt Europese erkenning

22-10 Baanbrekend onderzoek nano-elektronica krijgt Europese erkenning

Prof. Wilfred van der Wiel (UT) krijgt prestigieuze Starting Grant van ERC

Wilfred van der Wiel, pas benoemd tot hoogleraar Nano-Elektronica aan de Universiteit Twente, heeft een belangrijke onderzoekssubsidie, een Starting Grant, in de wacht gesleept van de European Research Council. De komende jaren kan hij binnen het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie onderzoek gaan doen naar moleculen als bouwstenen voor nieuwe generaties chips. Hij krijgt daarvoor 1,75 miljoen euro.

Nano-elektronica is een vakgebied dat snel opkomt, nu de afmetingen van de onderdelen op een chip al afmetingen krijgen van enkele tientallen nanometers - een nanometer is een miljoenste millimeter. De steeds kleinere afmetingen hebben in enkele decennia tijd een grote groei in geheugencapaciteit, snelheid en een drastische verlaging van de kosten mogelijk gemaakt. Maar technologisch is het wel steeds gecompliceerder geworden om nog kleinere afmetingen te realiseren. Kun je niet `van onderaf' - bottom up - beginnen en met de kleinste bouwstenen uit de natuur grotere structuren bouwen, vraagt Van der Wiel zich af: moleculen als elektronische onderdelen, is dat een reële optie? Hij denkt daarbij aan een hybride benadering waarbij ook de huidige geavanceerde chiptechnologie wordt ingezet: een combinatie van bottom up en top down.

Zelforganisatie en controle

Een belangrijke voorwaarde is het goed kunnen organiseren en rangschikken van de moleculen. De natuur kent daarvoor zelforganisatie of zelfassemblage, en hiervan wil Van der Wiel ook gebruikmaken. Hij denkt daarbij aan organische moleculen die een bepaalde functie krijgen en die ook worden uitgerust met `takken' die stroom geleiden, om ze met elkaar of de buitenwereld te kunnen verbinden. "Tot nu toe is bij alle pogingen om moleculaire elektronica te realiseren, de controle over het fabricageproces de moeilijkste stap", legt de jonge hoogleraar uit. "Maar uiteindelijk hopen we elektronische schakelingen te maken waarvan je de eigenschappen kunt scherpstellen op het niveau van één enkel elektron of waarmee je licht `on demand' kunt maken: individuele fotonen op afroep."

Voor het onderzoek krijgt Wilfred van der Wiel van de European Research Council (ERC) een Starting Independent Researcher Grant van 1,75 miljoen euro voor vijf jaar. Dit is één van de twee typen subsidies die de ERC toekent. Het is voor het eerst dat een UT-er een Starting Grant krijgt. Eerder kreeg prof. Albert van den Berg, ook van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT, een zg. Advanced Grant voor wetenschappers met een gevestigde groep. Meer informatie over ERC en de Grants op http://erc.europa.eu

Wilfred van der Wiel (34) is per 1 oktober 2009 benoemd tot hoogleraar Nano-Elektronica aan de Universiteit Twente. Hij was sinds 2005 al programme director op dit onderzoeksgebied, binnen het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie. Van der Wiel studeerde aan de TU Delft en promoveerde daar ook. Tussen 2002 en 2005 was hij JST Pioneer Fellow aan de Universiteit van Tokio. Sinds 2006 is hij lid van De Jonge Akademie van de KNAW. In hetzelfde jaar verwierf hij ook een VIDI-subsidie van NWO.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244