Koenders doet klemmend beroep op Polen en andere Europese landen
Koenders doet klemmend beroep op Polen en andere Europese landen
Extra geld voor ontwikkelingslanden voorwaarde voor welslagen klimaattop Kopenhagen
"Als er geen extra geld komt voor ontwikkelingslanden voor het bestrijden van de gevolgen van het klimaatprobleem, is de top in Kopenhagen in december gedoemd te mislukken." Dat zei minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen in Stockholm. Koenders deed een dringend beroep op zijn collega-ministers, met name op Polen, een bijdrage te leveren aan de financiering van klimaatmaatregelen in arme landen. "Dat is van het grootste belang voor het welslagen van de Europese raad, die volgende week in Brussel plaatsvindt."
Koenders sprak op een speciale bijeenkomst over klimaat in aanwezigheid van de Keniaanse premier Raila Odinga, de Bengaalse milieuminister Hasan Mahmoud en Nobelprijswinnaar Rajenda Pachauri van het International Panel on Climate Change. Koenders riep de ontwikkelingslanden op om de gevolgen van de klimaatproblemen in kaart te brengen en plannen op te stellen, zodat geld van Westerse landen snel en op effectieve wijze besteed kan worden.
Op de bijeenkomst werd de uitkomst gepresenteerd van een speciale studie (Economics of Adaptation), die mede door Nederland is gefinancierd, waarin becijferd wordt dat de kosten voor adaptatie in ontwikkelingslanden jaarlijks 75-100 miljard dollar zijn. "Het is echt vijf voor twaalf. De top in Kopenhagen mag niet mislukken. Er moet extra geld komen voor het ophogen van dijken in Bangladesh en het opvangen van de gevolgen van overstromingen in andere Aziatische landen. Er is ook een toenemend aantal landen in Afrika die getroffen worden door een ernstige droogte, die mede veroorzaakt wordt door het opwarmen van de aarde", aldus Koenders. Nederland is actief op het terrein van watermanagement in Bangladesh en steunt in twaalf os landen speciale programma's op het gebied van milieu.
Volgende week komen de Europese regeringsleiders bijeen in Brussel om een oplossing te vinden voor de financiering van de klimaatmaatregelen. Nederland speelt op dit terrein een voortrekkersrol omdat er in deze kabinetsperiode 500 miljoen Euro extra uitgetrokken is voor hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden. De Nederlandse regering vindt dat geld voor de oplossing voor het klimaatprobleem zoveel mogelijk additioneel moet zijn, d.w.z. niet ten koste mag gaan van het budget voor ontwikkelingssamenwerking en het bereiken van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. "Ontwikkelingslanden hebben part noch deel aan het ontstaan van het klimaatprobleem", aldus Koenders.
RVD Mediafeed