Dienstenbond CNV

Nieuws

18 september 2009

FloraHolland, Functiewaardering/cao: vervolg

CNV Dienstenbond heeft met FloraHolland gesproken over de invoering van de nieuwe cao-schalen (C1 t/m C4) en de gevolgen daarvan. In Aalsmeer zijn functies in de huidige schalen I, J, K en 19/20 gewogen met het functiewaarderingssysteem ORBA en vervolgens ingedeeld in één van de nieuwe salarisschalen. Daarbij was afgesproken dat bij bovenschaligheid, door indeling in een lagere loonschaal dan de huidige, een ongedeeld salaris met een RSP-positie boven de 100% wordt toegekend. Na lang aandringen van CNV Dienstenbond gaat FloraHolland deze afspraak onverkort naleven.

FloraHolland gaf totnogtoe een andere invulling aan de cao-teksten. In plaats van een ongedeeld salaris met RSP-positie boven de 100% werd voor medewerkers uit salarisgroepen 19/20 een vaste ORBA-toeslag berekend. Dit gebeurde als er na functiewaardering en schaalindeling sprake was van bovenschaligheid in de nieuwe salarisschalen.

Daarmee werden deze medewerkers anders behandeld dan medewerkers uit lagere salarisschalen, die wel al een ongedeeld salaris met een RSP-positie boven de 100% kregen in gevallen van bovenschaligheid. CNV Dienstenbond heeft vanaf het begin erop aangedrongen dit recht te zetten. De constructie met een vaste ORBA-toeslag leidde namelijk tot veel onrust over de hoogte van het salaris en de wijze waarop de vaste ORBA-toeslag zou doorrekenen bij uitkeringen, pensioen, salarisverhogingen etc.

FloraHolland heeft uiteindelijk toegezegd de afspraken uit de cao na te leven zoals deze verwoord staan. Dat betekent dat medewerkers uit de groepen 19/20, die bij het huidige proces van functiewaardering en schaalindeling een vaste ORBA-toeslag hebben gekregen, alsnog een ongedeeld salaris met een RSP-positie boven de 100% krijgen. FloraHolland stelt CNV Dienstenbond nog nader op de hoogte van het tijdstip waarop deze omslag gemaakt gaat worden en medewerkers dit op hun salarisstrook ook daadwerkelijk terug kunnen zien.

Bezwaar en beroep
Als werknemers het niet eens zijn met de indeling van de functie kan er bezwaar worden gemaakt. De procedure daarvoor is te vinden op het intranet van FloraHolland. De bezwaartermijn loopt tot 15 oktober. De functiewaarderingsdeskundige van het CNV heeft inmiddels gekeken naar de inhoud en uitkomsten van de wegingsprocedure. Daar zijn geen bijzonderheden bij gevonden.

CNV Dienstenbond adviseert leden die het niet eens zijn met de uitkomsten van de functiewaardering op eigen kracht een bezwaar in te dienen volgens de interne bezwaarprocedure (zie intranet FloraHolland). Daarbij kan aangegeven worden dat men het niet eens is met de indeling en waarom niet. Als de uitkomst van de bezwaarprocedure nog steeds onbevredigend is staat de mogelijkheid open om beroep aan te tekenen.

In deze beroepsprocedure wil CNV Dienstenbond met onze functiewaarderingsdeskundige de leden bijstaan. In dat geval kunnen alle relevante stukken (waaronder indelingsbrief van FloraHolland en de stukken uit de interne bezwaarprocedure) opgestuurd worden naar het kantoor van CNV Dienstenbond:

CNV Dienstenbond
t.a.v.: Wessel Breunesse
Ampèrestraat 10
1221 GJ Hilversum

Samen sterk!
Het lidmaatschap van CNV Dienstenbond blijft van belang, juist in economisch onzekere tijden. Zonder leden kan CNV Dienstenbond de belangen van werknemers bij FloraHolland niet behartigen. Bespreek daarom het lidmaatschap eens met je collega's. De eerste drie maanden zijn gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op onze website www.cnvdienstenbond.nl.

Lid-werft-lid actie: Altijd Prijs!
CNV Dienstenbond voert een speciale lid-werft-lidactie met mooie prijzen! De opzet is eenvoudig. Naast de gebruikelijke waardebon van EUR10,00 ontvangt u bij het aanbrengen van elk nieuw lid een waardepunt. Met 3 waardepunten kunt u al een fraai cadeau winnen. Maar voor het werven van 5 of 10 leden kunt u kiezen uit nog mooiere cadeaus. Ga voor de actie naar www.cnvdienstenbond.nl. Let op: het nieuwe lid moet wel werkzaam zijn in onze sectoren en vallen onder CNV Dienstenbond. En: bij automatisch incasso zijn de eerste drie maanden als welkomstgeschenk gratis! Doe mee voor een sterkere bond en een mooie prijs!

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kunt u terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.