Gemeente Nijmegen

persbericht

10 september 2009 090910R

Schone voertuigen-karavaan doet Nijmegen aan tijdens Week van de Vooruitgang

De Fuelswitch Karavaan, een karavaan met een vijftiental schone voertuigen, doet vrijdag 18 september Nijmegen aan. De voertuigen, die rijden op brandstoffen als aardgas, bio-ethanol en elektriciteit staan vanaf 15.15 uur een uur op de Grote Markt. Winkelend publiek kan rondkijken én instappen voor een ritje. Daarna rijdt de karavaan naar het Nijmeegse Ondernemerscafé dat die middag in de Vereeniging wordt gehouden. Ondernemers krijgen daar de gelegenheid om zelf een proefritje te maken in voertuigen die schoon zijn en ook nog eens brandstofkosten besparen.

Week van de Vooruitgang De Fuelswitch Karavaan is een van de activiteiten in Nijmegen tijdens de Week van de Vooruitgang. De Week van de Vooruitgang is bedoeld om in heel het land duurzame mobiliteit te promoten. De week vindt plaats van 13 tot en met 22 september. In diverse gemeenten worden activiteiten georganiseerd. In Nijmegen staan naast het bezoek van de Fuelswitch Karavaan ook een Fietsmarkt, de Autovrije Zondag en een fietsdebat op het programma.

Fiets & Fun De fietsmarkt wordt gehouden op zaterdagmiddag 19 september op de Waalkade. Op het terrein voor Holland Casino kunnen liefhebbers allerlei bijzondere fietsen uitproberen. Ook zijn er demonstraties bike-polo en stuntfietsshows. Dit jaar is er bovendien speciale aandacht voor elektrische fietsen en andere elektrisch aangedreven voertuigen. Er zijn ook een aantal maatschappelijke organisaties aanwezig. De gemeente Nijmegen, AFAC, de Stadregio KAN, het UMC St Radboud en de Gelderse Milieufederatie geven informatie over actuele fietsprojecten en fietsplannen. Bezoekers van de fietsmarkt mogen deze middag voor half geld naar het fietsmuseum Velorama.

Autovrije zondag Op zondag 20 september is het Autovrije Zondag. De gemeente zet die dag op verzoek van de beowners de straat kosteloos af met hekken. Voor deze dag hebben zich ongeveer 20 straten aangemeld. De bewoners uit deze straten organiseren die dag allerlei activiteiten, variërend van een buurtfeest, spelletjes voor de kinderen, tot een buurtbarbeque. Andere straten kiezen juist één dag voor rust en ruimte in hun straat.

Fietsdebat Lux sluit de week af met een fietsdebat op dinsdag 22 september. Een avond over woon-werkverkeer en de financiële voordelen van goed fietsbeleid, vooral gericht op werkgevers en bedrijfsleven. Wethouder Jan van der Meer neemt deel aan het debat.

Overige activiteiten Week van de Vooruitgang Greenwheels staat van woensdag 16 september t/m woensdag 23 september bij de Albert Heijn aan de Schevichavenstraat. Tussen 12.00 en 20.00 uur mogen mensen in de auto zitten en voor wie wil worden de boodschappen met de auto naar huis gebracht.

Het nationaal Fietsmuseum Velorama is tijdens de Fietsmarkt te bezoeken voor half geld (kaartjes verkrijgbaar bij kraampje op de Fietsmarkt).

Tijdens de landelijke actiedag van Veilig Verkeer Nederland op 17 september gaan duizenden leerlingen van basischolen in heel Nederland met de fiets of lopend naar school. Ook in Nijmegen doen verschillende scholen mee met deze actie, waaronder De Buut.

Meer info over de activiteiten is te vinden op www.nijmegen.nl/vooruitgang. Meer info over schone voertuigen is te vinden op www.fuelswitch.nl