Gemeente Heumen

Werkzaamheden bergbezinkriool en grondwaterzuivering

Op 18 augustus 2009 starten de werkzaamheden voor de aanleg van een bergbezinkriool langs de Oude boterdijk in Heumen (noord). Dit bergbezinkriool zorgt ervoor dat bij hevige regenbuien het rioolwater gereinigd wordt voordat het via een overstort in het oppervlaktewater (sloot, kanaal, rivier) terecht komt.

Voor de aanleg van het bergbezinkriool wordt het niveau van het grondwater tijdelijk verlaagd. Hiervoor moet grondwater worden onttrokken. Dit water wordt geloosd op het riool. Het grondwater is echter lokaal verontreinigd met resten van bestrijdingsmiddelen en dat mag niet ongezuiverd worden geloosd op het riool. Daarom wordt er een installatie neergezet die de verontreiniging uit het water filtert. Op dit kaartje is te zien waar het bergbezinkriool wordt aangelegd, waar de reinigingsinstallatie komt en waar het grondwater wordt opgepompt (hoek Oude Boterdijk Batavierenstraat). De installatie voor het onttrekken van het grondwater wordt ondergronds aangelegd zodat u er niets van ziet of hoort.

Nadat de werkzaamheden voor de aanleg van het bergbezinkriool zijn afgerond, wordt er nog 2,5 jaar doorgegaan met het oppompen en schoonmaken van het grondwater. Dit is nodig om de verontreiniging in zijn geheel te verwijderen. De reinigingsinstallatie zal in die periode wel kleiner zijn dan tijdens de aanleg van het bergbezinkriool.

De informatievoorziening omtrent dit onderwerp wordt op deze site gegeven op de pagina Leven/Milieu&Afval/Bodem/Projecten. Voor meer informatie over de aanleg van het bergbezinkriool kunt u contact opnemen met de heer H. Baake (tel: 024-3588353). Vragen over de zuiveringsinstallatie en de grondwaterverontreiniging kunt u stellen aan de heer W. van Doesum (024-3588359).