Ingezonden persbericht


Persbericht

18 september, 2009

Een op de drie Belgen vreest voor zijn baan

Belgische werknemer verwacht einde crisis pas halverwege 2011

Het arbeidsklimaat is nog altijd zeer wisselend. Hoewel de economie langzaam heropleeft, zijn de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt de komende jaren somber. Een op de drie Belgen vreest zelfs voor zijn baan. Vooral medewerkers uit de private sector (42%) zijn bezorgd. Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx onder 3.000 Belgische werknemers (juni 2009). De enquête onderzocht onder meer de impact van de crisis op het functioneren van werknemers.

Nog 27 maanden crisis
De economische crisis is pas achter de rug wanneer de crisis op de arbeidsmarkt is verwerkt. Uit het onderzoek blijkt dat Belgische werknemers verwachten dat de crisis nog zal aanhouden tot de zomer van 2011 (27 maanden). Opmerkelijk is ook dat directie en hoger management denken dat de recessie gemiddeld tien maanden langer zal duren dan de gemiddelde beroepsbevolking.

Vrouwen en MKB-medewerkers werken harder door crisis Het grootste deel van de Belgische werknemers werkt met dezelfde inzet als voor de crisis. Zes op de tien werknemers zegt dat de recessie geen impact heeft op zijn functioneren. Een kleine minderheid (7%) zegt door de recessie gedemotiveerd te zijn en minder hard te werken. De overigen, wat neerkomt op een derde van de beroepsbevolking, geeft aan sinds het uitbreken van de crisis gemotiveerder te zijn dan ooit. Zij werken harder dan voor de crisis.

Opvallend veel vrouwen zijn harder gaan werken (40%). Van deze groep zegt tweederde zelfs spontaan meer overuren te maken. Van de mannen zegt 29% harder te werken. Vaker dan vrouwen werken zij pas extra uren als hun baas dat vraagt. Vooral werknemers uit MKB-bedrijven met 5 tot 19 werknemers zijn harder gaan werken (45%).

Grote impact bedrijfscultuur in crisistijden
SD Worx stelde vast dat de bedrijfscultuur een belangrijke invloed heeft op de loyaliteit van medewerkers. In innovatieve organisaties, die veel belang hechten aan risico's nemen, creativiteit en groei, zegt 65% van de medewerkers dat de recessie geen impact heeft op hun functioneren. Medewerkers van dit soort bedrijven zijn immers gewend zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden.

In bedrijven waar de nadruk op respect voor regels ligt, met een belangrijke rol voor procedures en controle, blijkt de crisis daarentegen een sterke impact op het personeel te hebben. Werknemers uit dit type bedrijven zijn sinds het uitbreken van de crisis harder gaan werken. Om het bedrijfsresultaat alsnog te behalen, bewaken zij procedures en regels sterker dan voorheen.

Pessimisme op banenmarkt
Een meerderheid van de Belgen (76%) denkt ten slotte dat het op dit moment moeilijk tot zeer moeilijk is om een nieuwe baan te vinden. Vooral mensen met een administratieve baan of een logistieke of marketingfunctie denken in het huidige klimaat maar moeilijk een nieuwe baan te kunnen vinden. Jongeren zijn minder pessimistisch dan ouderen. Bij werknemers ouder dan 45 jaar wordt het pessimisme alleen maar groter: 91% van de werknemers uit deze leeftijdscategorie ziet de kansen op de arbeidsmarkt op dit moment somber in.

Loonsituatie voor de meeste werknemers onveranderd Voor een grote meerderheid van de Belgen (76%) heeft de crisis geen financiële gevolgen gehad. Zij ontvangen evenveel loon als voorheen. Bij 13% van de beroepsbevolking blijkt echter bespaard te zijn op het loonpakket. Daarnaast kunnen ook besparingen op het gebied van voordelen (tankkaarten, telefoonvergoeding) het loon naar beneden hebben gehaald. De vijf functiegroepen bij wie de crisis de sterkste impact op het loon had, zijn engineering, productie, financiën, media en kwaliteit, veiligheid en milieu. Werknemers in het onderwijs, de gezondheidszorg en juridische beroepen hebben het minst ingeleverd.

(591 woorden)



Ingezonden persbericht