Dienstenbond CNV

Nieuws

7 september 2009

Albert Heijn voor rechter inzake all-in-uurloon

Op 18 september zal bij het Gerechtshof Amsterdam het Hoger Beroep plaatsvinden betreffende de invoering van het all-in-uurloon bij Albert Heijn. CNV Dienstenbond vindt dat Albert Heijn hiermee zowel wet als de cao overtreedt.

CNV Dienstenbond vindt dat Ahold Nederland (onder andere Albert Heijn, Etos, Gall & Gall) de wet en verschillende cao's overtreedt door een all-in-uurloon voor medewerkers die een contract hebben van 48 uur of minder per periode in gevoerd te hebben per februari jongstleden. Ook vindt CNV Dienstenbond dat Albert Heijn hiermee discrimineert op arbeidsduur. Voorts kan men zich afvragen of het fatsoenlijk is of de cao éénzijdig, zonder formele instemming van vakbonden te wijzigen. Kennelijk vindt Albert Heijn dat dat zomaar kan.

In maart heeft CNV Dienstenbond in een Kort Geding bij de rechtbank in Haarlem aan de rechter gevraagd om Albert Heijn Company (Albert Heijn, ETOS, Gall&Gall) de invoering van het all-in uurloon terug te laten draaien. Dit soort afspraken moeten in de cao gemaakt worden. Bovendien kan het ingevoerde all-in uurloon niet volgens dezelfde cao's en wetgeving, aldus CNV Dienstenbond. De rechter heeft deze eis toen afgewezen.

CNV Dienstenbond vond dit een onjuist vonnis en is hogelijk verbaasd over de uitkomst. Ook veel leden hebben laten weten dat zij erg veel moeite hebben met de wijze waarop het all-in uurloon is ingevoerd, maar ook met de consequenties daarvan voor hun persoonlijk.

In overleg met de advocaat is besloten om in Hoger Beroep te gaan. Er zijn meer dan voldoende aanknopingspunten om de rechter alsnog duidelijk te maken dat dit niet kan.

Nog altijd krijgt CNV Dienstenbond vragen van medewerkers die het niet eens zijn met het all-in-uurloon, om verschillende redenen. Jongeren die graag hun vakantiegeld jaarlijks in één keer willen, die met hun studiefinanciering in de knoop komen of die graag over hun feitelijke vakantiedagen willen blijven beschikken. Ook ouderen trekken aan de bel, medewerkers die al tientallen jaren werken bij AH en dit all-in-uurloon niet willen, maar van Albert Heijn gewoon moeten.

Het hoger beroep vindt plaats op 18 september om 11.00 uur in het Gerechtshof Amsterdam.