Academisch ziekenhuis Maastricht

Reanimatie-estafette op Stella Maris College Publicatiedatum: 10-08-2009 Bron: Bericht Auteur: Stichting Kloppend Hart voor Limburg Datum: 10-08-2009

Het Stella Maris College in Meerssen is op vrijdag 18 september een dag lang hét kloppend hart van Limburg. Want dan vindt in de aula van de school de 4de landelijke Reanimatie-estafette plaats. Het evenement is voor iedereen vrij toegankelijk.

De Reanimatie-estafette wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Kloppend Hart voor Limburg, de Taskforce QRS en een school voor voortgezet onderwijs. Doel van het evenement is om het belang van reanimatieonderwijs op middelbare scholen onder de aandacht te brengen. Want als jongeren weten hoe ze moeten reanimeren, kunnen veel levens worden gered.

Het motto dit jaar is 'Heb Hart voor een Ander' oftewel leer reanimeren en red zo het leven van een ander. Leerlingen van diverse scholen uit de Euregio laten op 18 september zien hoe het moet. Tien uur lang, van 08.00 tot 18.00 uur, gaan ze in de aula van het Stella Maris College reanimeren. Ze krijgen daarbij hulp van o.a. studenten, professionele hulpverleners en politici. Deelnemers hebben een opleiding gekregen van instructeurs van de Taskforce QRS, een studentenwerkgroep van de Universiteit Maastricht die zich inzet voor reanimatieonderwijs op scholen.

Hart- en vaatziekten en het voorkomen ervan, zijn onlosmakelijk verbonden met een gezonde leefstijl. Vandaar dat dáár tijdens de Reanimatie-estafette ook uitgebreid aandacht aan wordt besteed. Op een informatiemarkt kan elke bezoeker zijn of haar conditie laten testen en lengte, gewicht, bloedsuiker en cholesterolgehalte laten bepalen. Meer uitleg over de werking van het hart, leefstijl en burgernoodhulp wordt gegeven tijdens colleges die verspreid over de dag worden gegeven. Aan de Reanimatie-estafette werken o.a. mee het Maastricht UMC+, HFL Hart- en Vaatziekten, Gemeente Meerssen, Gemeente Valkenburg, Medtronic, Provincie Limburg, de Hartstichting en het Centrum voor Fysiotherapie & Medische Fitness in Meerssen.

Meer informatie over de Reanimatie-estafette is te krijgen via Petra.Schuffelen@hccnet.nl

Klik hier voor een impressie van de derde Reanimatie-estafette op 12 september 2008 in het Da Capo College in Sittard: * www.l1.nl * www.bswdacapo.nl