Woonbond


18-09-2009

Huurdersvereniging Amsterdam viert tienjarig jubileum

10 jaar huurdersvereniging Amsterdam

Huurdersvereniging Amsterdam (HA) vierde op vrijdag 18 september haar tienjarig jubileum. Na een roerige start is de HA anno 2009 uitgegroeid tot de alom erkende stedelijke bundeling van Amsterdamse huurdersorganisaties. Woonbonddirecteur Ronald Paping verrichtte de officiële opening. Het slotwoord viel toe aan minister Van der Laan (WWI). Een mooi onderdeel in het programma was de huldiging van tien bijzondere vrijwilligers. Zij kregen bloemen en een oorkonde, die zij op hun beurt weer opdroegen aan hun ondersteuners van de HA of aan hun medevrijwilligers.

Paping roemde in zijn toespraak de HA vanwege de behaalde successen. Hij wees erop dat de HA en de Woonbond elkaar heel mooi aanvullen en vooral ook versterken. Hij prees de HA, omdat de huurdersvereniging op veel terreinen met succes voorop loopt. 'Het is de HA goed gelukt te verjongen en te verkleuren. Zij is een serieuse overlegpartner van verhuurders en gemeente en bemoeit zich actief met de wijkaanpak, waarbij wijksteunpunten en huurteams een belangrijke rol spelen.'

De HA is erin geslaagd om hoofdstedelijk de positie van de huurders te verankeren in de Amsterdamse volkshuisvesting. Vrijwel alle koepels van Amsterdamse woningcorporaties, huurdersverenigingen op stadsdeelniveau en in de particuliere sector hebben zich bij de HA aangesloten, evenals enkele categorale organisaties. De HA behartigt de belangen van huurders in het AVO, Amsterdams Volkshuisvestingsoverleg, en is medeondertekenaar van de Beleidsovereenkomst Wonen. Daarnaast is de HA in samenwerking met verschillende partnerorganisaties er in geslaagd om in vrijwel geheel Amsterdam een structuur te creëren waarbij huurders op stadsdeel-, wijk- en stedelijk niveau vertegenwoordigd worden. Op initiatief van de HA zijn er door de gehele stad Wijksteunpunten Wonen opgericht waar huurders kosteloos terecht kunnen voor informatie en advies ten aanzien van huurdersvragen.