CDA

Dankwoord van Gennip bij uitreiking Adriaan Borstprijs

Mr. Jos van Gennip (voormalig Eerste Kamerlid) heeft onlangs de Adriaan Borstprijs 2009 gewonnen. Hij ontving deze vanwege zijn grote inzet en bijdrage aan de ontwikkeling en bevordering van het christelijk-sociale denken.

In zijn dankwoord sprak hij over de drie wissels van de christelijke sociale beweging.

Van Gennip sprak vooral over de positieve veranderingen binnen de christelijke sociale beweging. âDrie wissels is de christelijk sociale beweging aan het nemen in deze jaren: van eigen belang naar altruïsme, van sociaal economische vragen naar ook culturele, en van nationale agendaâs naar wereldwijde. De christelijk sociale traditie gaat uit van eigen verantwoordelijkheid en ziet achterstelling en armoede allereerst als een uitdaging en opgave. Het is niet de ontkenning van schuld en aansprakelijkheid van anderen, het is allereerst een oproep om het niet daarbij te laten.â

Het Christelijke Sociaal Congres (CSC), is volgens van Gennip geen overblijfsel van een eens bloeiend verbond van christelijk sociale organisaties. âHet is een bron van vernieuwing, een accu voor oplading. Het echt nieuwe van de christelijk sociale beweging in deze eeuw is dat het niet meer primair gaat ten bate van onszelf, onze eigen groep. Natuurlijk zijn er nog eigen belangen, maar ze zijn van een andere aard geworden. Het gaat ook om behoud van een aantal verworvenheden uit de vorige eeuw; het gaat om het selecteren, vernieuwen en het goede behouden.

Hét sociale vraagstuk van de 21ste eeuw is volgens van Gennip drievoudig geworden: armoedebestrijding wereldwijd maar ook hier; zorg voor Schepping, aarde en toekomst; verantwoordelijkheid durven nemen voor de ordening en rechtsvorming van dat fenomeen globalisering zelf.

Lees hier de hele toespraak.

---