Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 18 september 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In 1994 richtte de Vlaamse Regering een Vlaams Fonds voor Technische Samenwerking op bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Ze maakte hiervoor 400.000 euro vrij. Bedoeling van het Fonds was projecten te financieren ter ondersteuning van de hervormingen in Centraal- en Oost-Europa. Omdat na tussentijdse evaluaties de resultaten niet beantwoordden aan de verwachtingen, beslist de Vlaamse Regering nu het Vlaams Fonds voor Technische samenwerking stop te zetten en laat ze de resterende middelen terugstorten aan de Vlaamse overheid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het internationaal Verdrag van 20 december 2006 over de bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijningen. Ze hecht tevens haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit verdrag. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering draagt Catherine Lemahieu en Marc De Loose voor als effectieve leden en René Custers en Anna Depicker als plaatsvervangende leden van de Adviesraad voor Bioveiligheid.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering duidt Frans Cornelis, administrateur-generaal van het Agentschap voor Overheidspersoneel, aan tot gevolmachtigd onderhandelaar personeelszaken tot het einde van de regeerperiode 2009-2014. Hij zal enerzijds optreden als onderhandelaar en behoorlijk gemachtigd afgevaardigde van de Vlaamse minister voor Bestuurszaken in het Comité A, B, Sectorcomité XVIII en het Hoog Overlegcomité; en anderzijds als sociaal bemiddelaar ter voorkoming of oplossing van sociale conflicten.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist tot sluiting van de zitting 2009 van het Vlaams Parlement. De sluiting treedt in werking op zondag 27 september 2009. De dag daarop worden de werkzaamheden terug hernomen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp tot wijziging van het koninklijk besluit met het algemeen reglement op de technische eisen van auto's, aanhangwagens, onderdelen en veiligheidstoebehoren. Ze stemt echter niet in met de verhoging van het basistarief voor de keuring. De wijziging beoogt de verhoging van de keuringstarieven en het invoeren van een tweejaarlijkse indexeringsprocedure vanaf het kalenderjaar 2012 voor de keuringstarieven. Daarnaast wordt de toeslag voor het laattijdig aandienen van een voertuig voor keuring afhankelijk gemaakt van de overschreden termijn.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp tot wijziging van de koninklijke besluiten over de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van sommige overtredingen. Het gaat om de bijkomende consignatie van 110 euro die België oplegt aan buitenlandse verkeersovertreders die de onmiddellijke inning niet betalen, als waarborg voor de eventuele gerechtskosten. Dit zorgt voor een verschillende procedure tussen Belgen en niet-Belgen en is daarmee een inbreuk op het Europese verdrag. Door de wijziging wordt het bedrag dat als consignatie wordt gevraagd afgeschaft in alle reglementeringen waarin het voorkomt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp tot wijziging van het koninklijk besluit dat uitvoering geeft aan de EG-richtlijnen over de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens. De wijziging beoogt het opnemen van twee Europese richtlijnen in de Belgische wetgeving. Het gaat enerzijds over de typegoedkeuring van motorvoertuigen rond herbruikbaarheid, recycleerbaarheid en mogelijke nuttige toepassing van gebruikte materialen; en anderzijds het afschaffen van de verklaring bij het op de markt brengen van apparatuur voor inbouw in motorvoertuigen in verband met radiostoring.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Mits in twee ontwerpen een zinsnede wordt geschrapt, stemt de Vlaamse Regering in met vier federale voorontwerpen van wet rond spoorweginfrastructuur, ter omzetting van EG-richtlijnen. Het gaat om het instellen van een regeling voor de certificering van treinbestuurders, zodat die uniform is voor de Europese lidstaten; de integratie van de procedures tot indienststelling van voertuigen in één tekst over interoperabiliteit van het spoorwegensysteem in de Europese Gemeenschap; het invoeren van een beroepsprocedure tegen beslissingen van het toezichthoudend orgaan en de veiligheidsinstantie; en de procedure voor geschillen ingeleid voor het Hof van Beroep in Brussel.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering erkent de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA), het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG), het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB) van de Universiteit Antwerpen (UA) en de vzw Antwerpen Studentenstad als organisaties die bij de huur van sociale woningen niet onderworpen zijn aan de bepalingen over verhuur in de sociale sector volgens de Vlaamse Wooncode. Hierdoor kan de sociale huisvestingsmaatschappij woningen die in afwachting van renovatie leegstaan, voor een termijn van één jaar (van 1 oktober 2009 tot en met 30 september 2010) verhuren aan de onderwijsinstellingen. De onderwijsinstellingen kunnen de woningen huren om tegemoet te komen aan het tekort aan studentenkamers.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot toekenning van premies voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen in woongebouwen, het besluit rond de openbaredienstverplichtingen ter bevordering van het rationeel energiegebruik, de besluiten over de invoering van het energieprestatiecertificaat en het besluit met de eisen rond energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. Bedoeling is een aantal knelpunten uit het eerste besluit te verhelpen, zoals de voorwaarde dat alle betalingen in hetzelfde jaar moeten gebeuren, de premie voor eigenaars van een appartement in een appartementsgebouw in mede-eigendom en de definitie van een bestaande woning voor de premie voor dakisolatie. Voor de netbeheerders worden de resultaatsverplichtingen verhoogd en komen er extra energiescans.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Ten gevolge van de beslissing van Anne Mie Draye om het ambt van raadslid niet op te nemen, keurt de Vlaamse Regering haar ontslag als lid van de Raad voor vergunningsbetwistingengoed.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat het Vlaams reglement vaststelt rond de milieuvergunning met het oog op de afstemming van de milieuvergunningsprocedure en de procedure voor de stedenbouwkundige vergunning. Het besluit voegt een reeks artikelen in VLAREM I in om de decretale afstemming van de aanvraagprocedures voor de stedenbouwkundige en milieuvergunning uit te voeren. De artikelen regelen de indiening, het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek, het openbaar onderzoek, de adviesvraag en -verlening en de beslissing over 'samengevoegde' aanvragen op VLAREM-niveau.