Stichting FOM

18 september 2009

ERC grants voor FOM gelieerde onderzoekers

Sylvie Roke, oud FOM-oio en Minerva Prijs winnares van 2006 en Ferdinand Grozema, FOM-projectleider, hebben een prestigieuze ERC Starting Grant toegekend gekregen.
Sylvie Roke werkt aan niet-lineaire optische verstrooiing aan heel kleine deeltjes in een oplossing. Haar ERC voorstel gaat over de moleculaire structuur en dynamica van nanodruppels in emulsies. Roke studeerde natuurkunde en scheikunde aan de Universiteit Utrecht. In 2000 rondde ze beide studies cum laude af met een stage op het FOM-instituut AMOLF in Amsterdam. Ze zette haar carrière voort met een promotieonderzoek in dienst van FOM aan de Universiteit Leiden, waarop ze in 2004 cum laude promoveerde.

Ferdinand Grozema, projectleider binnen het FOM Joint Solar Programme doet onderzoek naar kleurstofzonnecellen aan de TU Delft. Deze zonnecellen zijn goedkoper te produceren dan de huidige kristallijn silicium zonnecellen, maar het rendement moet nog aanzienlijk verbeterd worden. Met zijn subsidie van 1.2 miljoen euro kan Grozema de komende vijf jaar nieuwe moleculen ontwikkelen waarin een invallend lichtdeeltje niet een, maar meerdere elektronen kan losschieten. En dat kan het rendement van deze zonnecellen verbeteren.

ERC
Met de Starting Grant wil de ERC jonge onderzoekers de kans bieden om zelf een onderzoeksgroep op te starten of uit te bouwen. Bovendien wil de ERC vernieuwend onderzoek stimuleren. De beurs is voor jonge onderzoekers die drie tot acht jaar geleden zijn gepromoveerd. De wetenschappers hebben een excellent onderzoeksproject en willen de overstap maken naar een onafhankelijke positie. De subsidie kan oplopen tot twee miljoen euro voor een vijfjarig onderzoeksproject. Het totale budget is 325 miljoen euro. Het Nederlandse honoreringspercentage in deze ronde is 6%.

Het Ideas-programma is onderdeel van het Zevende EU Kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Het Ideas-programma biedt financiering voor excellente onderzoekers, die grensverleggend onderzoek willen verrichten. Voor het uitvoeren van dit programma is een speciaal agentschap, the European Research Council (ERC) opgericht. Het ERC staat onder supervisie van de Scientific Council.

Meer informatie over ERC:
http://erc.europa.eu/

De complete lijst van toekenningen vindt u via: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7VVDC3

Meer informatie Contactperso(o)n(en): Gabby Zegers