Waterschap Rivierenland

Persbericht - Minder ruimte voor glas, beter toekomstperspectief

Dit is een gezamenlijk persbericht van Provincie Gelderland, Gemeente Zaltbommel, Gemeente Maasdriel en Waterschap Rivierenland

De Bommelerwaard krijgt minder ruimte voor glas, gaat verrommeling en verpaupering te lijf door glastuinbouw en paddenstoelenteelt te concentreren in acht gebieden. Daarmee komt er een beter toekomstperspectief voor de tuinders. Dit blijkt uit de plannen die de Stuurgroep Glastuinbouw en Paddenstoelenteelt Bommelerwaard presenteert.

De stuurgroep, bestaande uit de provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, wil dat de glastuinbouwontwikkeling hand in hand gaat met een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid voor de inwoners. Dit betekent dat deze overheden verrommeling en verpaupering in de glastuinbouwgebieden tegengaan. Het doel hiervan is dat de tuinders een beter toekomstperspectief krijgen en dat de glastuinbouwgebieden beter worden ingericht.

Glas verdwijnt op ongeschikte plaatsen

Een belangrijke stap is dat de ruimte voor de glastuinbouw en paddenstoelenteelt aanzienlijk vermindert. In totaal verdwijnt er ongeveer 360 hectare ruimte. Dit is vergelijkbaar met een oppervlakte van ruim 500 voetbalvelden. Het aantal glastuinbouwgebieden in de Bommelerwaard wordt van veertien naar acht teruggebracht. De redenen dat deze gebieden verdwijnen zijn onder andere dat er kassen te dicht langs dijken staan, direct grenzen aan dorpskernen en midden in het open gebied liggen.

Glastuinbouwgebieden duurzaam ingericht

De gehandhaafde glastuinbouwgebieden worden geherstructureerd. Dit betekent dat deze gebieden weer geschikt worden gemaakt voor een moderne glastuinbouw en paddenstoelenteelt. Bedrijven kunnen verder doorgroeien, onveilige verkeerssituaties worden aangepakt en de waterkwaliteit wordt verbeterd. Ook vindt er een betere inpassing plaats van kassen in het landschap. Deze inpassing bestaat onder meer uit het aanleggen van groenzones. Verder stimuleren de overheden het gebruik van duurzame energie.

Stimuleren tuinders

De overheden stimuleren en helpen tuinders bij een verhuizing naar toekomstbestendige glastuinbouwgebieden. Dit geldt voor tuinders met bedrijven in gebieden waar de glastuinbouw verdwijnt. Mocht er in de toekomstbestendige gebieden geen ruimte meer zijn, dan kunnen deze bedrijven ook naar nieuwe gebieden verplaatsen. De overheden hebben hiervoor een gebied nabij Velddriel en ten oosten van Zuilichem op het oog. Het Maasdrielse gebied Velddriel is ongeveer 90 hectare groot en heeft al een glastuinbouwbestemming. Het Zaltbommelse gebied Zuilichem is ongeveer 45 hectare groot en heeft geen glastuinbouwbestemming. De twee nieuwe gebieden bieden ook ruimte aan bedrijven die liggen in de gehandhaafde glastuinbouwgebieden en belemmerd worden in hun groei. Op deze manier kunnen die bedrijven ook doorgroeien. Het toekomstperspectief van de tuinbouwsector wordt hiermee behouden en zelfs versterkt.

Uitvoeringsorganisatie

Als de politieke besluitvorming heeft plaatsvonden starten de overheden een uitvoeringsorganisatie. Deze organisatie richt de glastuinbouwgebieden samen met de tuinders opnieuw in. Ook omwonenden en belangengroepen worden hierbij geraadpleegd. De oprichting van een uitvoeringsorganisatie is belangrijk, omdat op deze manier regie en sturing gegeven kan worden bij de herstructurering. Ook zorgen krijgen de belangen van de tuinders en de inwoners hierdoor.

Provincie investeert EUR 3.5 miljoen

In de periode 2010-2020 dient de herstructurering te zijn uitgevoerd. Tot 2012 hebben de overheden EUR 4,6 miljoen beschikbaar, waarvan de provincie EUR 3,5 miljoen bijdraagt. Het resterende deel komt voor rekening van de andere betrokken overheden. Ook ondertekenen de overheden een samenwerkingsovereenkomst. Hierin staan alle afspraken over het toekomstkader van de tuinbouw, de financiën en de organisatie van de herstructurering vastgelegd.

Politiek neemt een besluit

De colleges van Maasdriel en de provincie en het dagelijks bestuur van het waterschap hebben ingestemd met de plannen. Zij leggen de plannen voor aan de gemeenteraad, provinciale staten en het algemeen bestuur. Het Zaltbommelse college wil dat de gemeenteraad zich kan uitspreken over de nieuwe locatie Zuilichem, maar ook over een alternatieve locatie. Dit betreft een locatie langs de A2. Reden hiervoor is de maatschappelijke discussie over de gewenste locatie van een nieuw glastuinbouwgebied.

Als de gemeenteraden, provinciale staten en het algemeen bestuur van het waterschap instemmen komt hiermee een einde ruim 12 jaar durende discussie. Daarmee krijgen zowel de tuinders als de inwoners duidelijkheid over de toekomst van de glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard.