Gemeente Rotterdam

De raad hield op verzoek van Leefbaar Rotterdam een interpellatiedebat over de beëindiging van het contract van Tariq Ramadan. Daarnaast stonden onder andere het bestemmingsplan 'Kern en Plassen' en het locatieonderzoek voor het Urban Culture Podium op de agenda. Lees verder voor meer informatie.

Interpellatiedebat beëindiging contract de heer Tariq Ramadan

Leefbaar Rotterdam vond dat het besluit van het college het contract met de heer Tariq Ramadan te beëindigen veel eerder genomen had moeten worden. Er waren volgens de fractie genoeg aanleidingen en feiten bekend om eerder te breken met de heer Ramadan. De reden die het college geeft, is dat hij een programma presenteert op een zender die wordt gefinancierd door het Iraanse regime. Leefbaar Rotterdam heeft het college al meerdere malen gewaarschuwd dat goed onderzoek nodig was naar de heer Ramadan. De heer Ramadan werkt volgens eigen zeggen al sinds april 2008 voor de Iraanse zender. De vraag was waarom wethouder Grashoff, als verantwoordelijk bestuurder, dit niet wist. De fractie vond dat drie jaar tijd, energie en veel geld verspild is. Het integratiedebat heeft volgens de Leefbaar Rotterdam drie jaar stilgestaan. De fractie diende samen met de VVD een motie in waarin het vertrouwen in wethouder Grashoff werd opgezegd. Verder vroeg Leefbaar Rotterdam burgemeester Aboutaleb aan het eind van het debat of alle uitspraken die wethouder Grashoff had gedaan, worden gesteund door het college. De burgemeester antwoordde hierop dat alle uitspraken die de wethouder in de raad heeft gedaan namens het college zijn.

GroenLinks gaf aan dat de heer Ramadan taboes bespreekbaar heeft gemaakt. De fractie betreurde het dat hij zijn werk niet meer kan voortzetten. GroenLinks accepteerde echter zijn werkzaamheden voor de Iraanse TV niet. Daar had de heer Ramadan afstand van moeten nemen. Moslims horen erbij in Rotterdam. Het debat moet met de inzet van intermediaire organisaties verder gevoerd worden in de stad.

D66 was het wel eens met het ontslag, maar niet met de gronden hiervan, het werken voor de Iraanse TV. Als de heer Ramadan geen verkeerde dingen zegt en taboes doorbreekt, wat is er dan mis om dat in een Islamitisch land te doen? Welke uitspraken heeft hij gedaan waar de wethouder het niet mee eens is? De vrijzinnigheid is opgegeven op basis van verkeerde gronden.

De PvdA steunde het besluit van het college. Maatschappelijk draagvlak is een belangrijke factor in het integratiedebat. De heer Ramadan had moeten weten dat zijn bijdrage aan de Iraanse TV stof zou doen opwaaien. Hij heeft zichzelf ontslagen. De dialoog moet wel doorgaan in Rotterdam.

Volgens de SP heeft het plotseling aannemen en ontslaan van Tariq Ramadan Rotterdam geen goed gedaan. De SP is nooit voor de structurele inzet van de heer Ramadan geweest. Er zijn nog zoveel anderen die hun bijdrage aan het debat kunnen leveren. Waarom wist de wethouder niet van zijn bijdrage aan PressTV, waarom zo'n overhaast ontslag en vooraf geen debat in de raad? Rotterdam heeft meer zakelijke relaties met landen als Iran. Wat is het probleem? De fractie gaf aan dat er in Rotterdam juist meer verdeeldheid is ontstaan.

De VVD is het eens met het besluit. De adviezen van de heer Ramadan noemde de fractie flinterdun. De wethouder had kunnen weten dat hij voor de Iraanse TV werkte. Het verbaasde de fractie dat dit het breekpunt was. Niet zijn verdere inzet of uitspraken. De VVD wilde zeker weten dat de heer Ramadan weg is.

Het CDA steunde het collegebesluit en keurde zijn TV-optreden in Iran af. Zeker in het kader van de adviseursrol die hij in Rotterdam bekleedde. Toch heeft de heer Ramadan een goede bijdrage geleverd aan het debat in de stad.

Wethouder Grashoff wist niet van de actviteiten van de heer Ramadan in Iran voor PressTV. Een adviseur heeft de verplichting andere en mogelijk conflicterende werkzaamheden te melden aan de opdrachtgever, vond de wethouder. Het tv-werk is onverenigbaar met zijn functie in Rotterdam. Naar aanleiding van de reactie op het verzoek van de wethouder daar afstand van te doen is het besluit genomen niet verder te gaan met de heer Ramadan. Er zijn zeker slagen gemaakt op het terrein van integratie. Taboes zijn bespreekbaar gemaakt. Het maatschappelijk draagvlak voor zijn inzet was onvoldoende. De dialogen in de stad worden voortgezet.

De motie van Leefbaar Rotterdam en de VVD werd verworpen. Behalve de indieners steunde D66 de motie.

Dreigende surseance van betaling bij stichting OMIJ

Naar aanleiding van de dreigende surseance van betaling bij stichting OMIJ diende de SP een motie in die het college opriep een speciale financiële maatwerkregeling te ontwerpen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en een zeer lage arbeidsproductiviteit, deze maatwerkregel experimenteel te ontwikkelen bij OMIJ en per direct 500.000 ter beschikking te stellen als voorschot op de eerder genoemde maatwerkregeling. Dit om te voorkomen dat OMIJ in surseance van betaling moet gaan of zelfs failliet gaat.

GroenLinks wilde dat de WSW-ers hun baan behouden en liet de wethouder vrij een eigen constructie te creëren. De VVD wilde dat het OMIJ-principe overeind wordt gehouden, maar niet in deze verliesgevende constructie. Leefbaar Rotterdam vond niet dat mismanagement gesubsidieerd mag worden. Bij een doorstart moet daar dan ook serieus naar gekeken worden. Ook het CDA stelde vraagtekens bij de bedrijfsvoering. De werkgelegenheid moet veilig worden gesteld. De begeleiding moet goed zijn en er moet gewerkt worden aan een gezonde organisatie waar de kwetsbare doelgroep aan het werk kan en kan blijven. De PvdA wilde weten of de werkplekken voor de medewerkers gegarandeerd zijn. De fractie wilde geen voorlopige maar duurzame oplossing.

Wethouder Schrijer zei dat hij het correct vindt dat als OMIJ niet aan de verplichtingen kan voldoen er surseance wordt aangevraagd. Een bewindvoerder kan dan orde op zaken stellen. De gemeente meldt zich dan meteen om de betalingen door te zetten en de arbeidscontracten veilig te stellen. Op die manier kan gewerkt worden aan een andere maar duurzame oplossing. Onrust bij de werknemers moet voorkomen worden.

SP en D66 stemden voor de motie. De motie werd verworpen.

Locatieonderzoek Urban Culture Podium

Op 11 juni jongstleden werd de motie-Molenaar aangenomen. De motie droeg het college op het Urban Culture Podium (UCP) in de Maassilo per direct stop te zetten en te onderzoeken hoe en waar 'Urban' alsnog een verantwoorde plek in de programmering in Rotterdam kan krijgen en hierbij ook een kleinschalige aanpak te betrekken. Het college heeft in het onderzoek 14 locaties getoetst. Daarnaast hebben Jong RRKC, Young EDBR, Stichting Los en Stichting UCP adviezen gegeven over het onderzoek. Op grond van het onderzoek is de Maassilo als beste en Waterfront als goed alternatief naar voren zijn gekomen. Het college stelde voor de beide opties te bespreken en af te wegen, waarbij de voorkeur van het college uitgaat naar de Maassilo.

Leefbaar Rotterdam gaf aan dat het onderzoek naar de locaties niet goed is uitgevoerd en de motie-Molenaar niet kan worden afgedaan. Het zou moeten gaan om een kleinschalige locatie voor het UCP, een eigen clubhuis in een kleinere locatie. Als permanente plek is de Maassilo veel te groot. De keuze Waterfront of Maassilo is niet relevant. GroenLinks gaf aan voor de Maassilo te zijn, omdat deze locatie aan alle eisen voldoet. D66 was kritisch over de gang van zaken. De fractie vindt de Maassilo een risico. De fractie diende een motie in die het college verzocht de oefenruimtes van Waterfront ten minste open te houden totdat de oefenruimtes van het Urban Culture Podium zijn geopend. Het CDA wilde snel gaan beginnen met het UCP en staat volledig achter de locatie Maassilo. SP vond het hele proces een onnodig zware bevalling. Het UCP had er volgens de fractie al moeten zijn. Nu de Maassilo als beste uit de bus komt, . Laten we hier eindelijk mee aan de slag gaan. Het is niet essentieel voor het jongerenjaar dat het UCP er komt, zo stelde de VVD. Er is geen behoefte aan volgens de fractie. De bestaande podia volstaan. Urban culture hoort op straat, niet in een aparte locatie. De motie-Molenaar kan niet worden afgedaan. De PvdA is tevreden over de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd. Nu moeten we vooruit en op z'n Rotterdams aan het werk. Het UCP moet zijn deuren snel openen in de Maassilo, zodat jongeren zich kunnen ontwikkelen op een internationaal podium.

Wethouder Grashoff wilde niet de argumenten voor en tegen het UCP opnieuw herhalen. Hij gaf aan zich te willen concentreren op de uitvoering van de motie, het onderzoek naar mogelijke locaties. De voorkeur voor de Maassilo ligt nu voor aan de raad.

De motie-Molenaar werd met 25 stemmen voor en 19 stemmen tegen afgedaan. Voor de motie van D66 stemden alleen de indienende fractie, de SP, het CDA en een aantal leden van Leefbaar Rotterdam, waarmee deze werd verworpen.

Bestemmingsplan Kern en Plassen

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Kern en Plassen vastgesteld. Veel betrokken bewoners hadden zienswijzen rondom dit bestemmingsplan ingediend. De door verschillende fracties ingediende amendementen op het bestemmingsplan spitsten zich toe op met name (de bouwhoogte van) de Van der Valk-locatie en de Cossee-locatie. GroenLinks gaf aan dat het bestemmingsplan meer recht zou moeten doen aan het burgerinitiatief dat vorig jaar over dit gebied is ingediend. Ook D66, VVD en SP roemden het burgerinitiatief. Leefbaar Rotterdam was in meerderheid voor het bestemmingsplan. De PvdA gaf aan dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen recht doen aan het eerder ingediende burgerinitiatief en het huidige bestemmingsplan. Wethouder Karakus zei dat er veel discussie is gevoerd rondom het huidige bestemmingsplan en dat er een goed burgerinitiatief is ingediend. Hij voegde toe dat hij echter altijd duidelijk is geweest over hoe hij het burgerinitiatief heeft beoordeeld in relatie tot het vaststellen van het bestemmingsplan. Een amendement van de PvdA om de bouwhoogte van de Van der Valk-locatie te beperken tot maximaal 16 meter werd aangenomen. Evenals een amendement van VVD, GroenLinks, SP, D66 en CDA om op de Van der Valk-locatie verplichtend een horecafunctie op te nemen van minimaal 300 m2 bruto vloeroppervlak op de begane grond met terras aan het water. De SP en twee leden van Leefbaar Rotterdam stemden tegen het bestemmingsplan.

Regelingen van werkzaamheden

Verhuizing RVV Blijdorp
Binnenkort starten de onderhandelingen tussen de dienst Sport en Recreatie van de gemeente en RVV Blijdorp over verhuizing naar het Noorderkwartier. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) heeft de dienst Sport en Recreatie laten weten dat alleen dit seizoen nog gevoetbald kan worden op het CBR-terrein. Dit omdat het OBR medio 2010 het terrein nodig heeft. De club moet dus in één zomerstop verhuizen. De SP vroeg aan het college waarom deze locatie zo snel opeist wordt en wat dan wel de plannen van het OBR zijn op het CBR-terrein. Wethouder Lamers zegde toe informatie hierover te verstrekken aan de commissie.

Verdwijnen van Duimdrop en TOS van het Branco van Dantzigplein in Middelland
De SP is op bezoek geweest in Middelland op verzoek van bewoners rond het Branco van Dantzigplein. Per 1 augustus is de Duimdrop op het plein plotseling gesloten zonder de bewoners en het welzijnswerk in te lichten. De SP wilde van het college weten hoe het mogelijk is dat bewoners vooraf niet over de sluiting van de Duimdrop en het laten afvloeien van twee TOS-medewerkers zijn ingelicht en hoe de huidige situatie op het plein te rijmen is met de gewenste kindvriendelijke wijken. Wethouder Lamers zei dat het een bevoegdheid van de deelgemeente betreft, het zijn aandacht heeft en hij de commissie op de hoogte houdt.

Wachtlijst Jeugdzorg
Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft Bureau Jeugdzorg (BJZ) een waarschuwing gegeven met betrekking tot de wachtlijst en dreigt de jeugdzorg in de stadsregio's Amsterdam en Rotterdam onder curatele te stellen. De gemeente en BJZ hebben afspraken gemaakt over de lengte van de wachtlijsten. De afspraken worden volgens die informatie nagekomen. De PvdA vroeg het college waarom Jeugdzorg toch een waarschuwing krijgt. Wethouder Lamers heeft contact met de minister gehad. De minister gaf aan met een aanwijzing te komen. De wethouder zegde de commissie inzage in het convenant toe en gaf aan dat de afspraken die in het convenant staan in Rotterdam gehaald worden.

Bedreiging agenten in Delfshaven
Op dinsdag 15 september is er in de avond een groep agenten in Delfshaven tijdens de uitoefening van hun functie door omstanders belaagd. De politie was bezig een groep vechtende mensen uit elkaar te halen en werd daarop zelf bedreigd. De PvdA wil weten wat er precies is gebeurd en wat er gedaan wordt om de mensen op te pakken die zich tegen de politie hebben gekeerd. Burgemeester Aboutaleb gaf aan dat de weergave in de media niet strookte met de werkelijkheid. Er zijn dus geen omstanders opgepakt. Wel zijn de geweldplegers aangehouden.

En verder heeft de raad


* de ombudsman, de heer mr. M.H.J.M. van Kinderen, eervol ontslag verleend. De heer Van Kinderen was sinds 1 augustus 1992 ombudsman van de gemeente Rotterdam.

* de heer dr. W. Vanstiphout, de heer ir. D.J.J. Bakker en mevrouw ir. M. Stuhlmacher benoemd als lid van de commissie voor Welstand en Monumenten

* voorbereidingsbesluiten genomen voor de volgende gronden aan/in de/het:

o Haakweg 27a
o Zweth, rijksweg-A13, Schielaan en Delftse Schie o Driemanssteeweg 104 (voorlopig)
o Stolwijkstaat 25 (voorlopig)
o Schaardijk


* conform het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie besloten een besluit inzake toekenning van planschade inzake het pand Scheepmakerskade 85 te handhaven.

* ingestemd met de realisering van het project Markthal. Het investeringskader 2009, programma Bouwen en Wonen, werd verhoogd met 8,5 miljoen ten behoeve van de parkeergarage Markthal. De SP en een raadslid van Leefbaar Rotterdam stemden tegen het voorstel.

Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien?

De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel, per agendapunt en per spreker worden bekeken.