ABVAKABO FNV

Bezorgde reacties

Afgelopen week had ik weer twee bijeenkomsten met de voorzitters van de afdelingen. Een in Weert en een in Amsterdam.

Op beide bijeenkomsten hebben we niet alleen stil gestaan bij hoe het met de afdelingen gaat. Het beeld is ongeveer overal hetzelfde. Met een aantal sectoren zijn goede contacten en met de overige niet. Bijna alle besturen hebben problemen met de vergrijzing en hebben problemen om vacatures op te vullen.

Maar overal blijkt dat sectoroverstijgende activiteiten zoals het houden van jubilarissenbijeenkomsten en thema avonden goed bezocht worden. Bijna alle afdelingen zijn druk aan de slag met het congres.

Nadat al deze kwesties besproken waren, ontsponnen er zich leuke discussies over de huidige actualiteit. Op beide bijeenkomsten kwam de kwestie van de AOW op 65 jaar aan de orde. Een van de aanwezigen gaf aan het achteraf een slechte zaak te vinden dat ons eigen congres van 29006 zich niet voor de flexibilisering van de AOW had uitgesproken. Sommigen aanwezigen maakten zich zorgen om de krapte op de arbeidsmarkt die ons te wachten staat. Wat betekent dat voor de publieke sector en hoe zorgen we dat er meer mensen werken.

Ook leidde Prinsjesdag en de Miljoenennota tot bezorgde reacties. Hoe zorgen we dat we de belangen van onze ( potentiële) leden goed behartigen? Hoe zorgen we dat we niet teveel intern bezig zijn in plaats van met wat er van buitenaf op ons afkomt? Verrassend leuke gesprekken moet ik zeggen.

In Amsterdam werd het heel helder geformuleerd. We moeten zorgen dat we een sterke bond zijn en blijven. We moeten niet blijven hangen in en structuurdiscussie en we moeten onze vrijwilligers professioneler ondersteunen.

Met dit soort "opdrachten" ga ik graag terug naar huis. 18-09-2009