Gemeente Diemen


Winnaars amateurschilderwedstrijd

Jury roemt kwaliteit van de kunstwerken en de passie en het plezier waarmee ze gemaakt zijn.

Wethouder Grondel van Cultuur heeft op donderdagavond 17 september de prijzen uitgereikt van de amateurschilderwedstrijd 2009. Het thema was dit jaar: Diemen, een modern dorpsgezicht.

groepsfoto

Op de foto vlnr de eerste, derde, aanmoedigings- (achter). publieks- en tweede prijs

De Jury
De jury bestond dit jaar uit Peter Defesche, architect en stedenbouwkundige, o.a. betrokken bij de ontwikkeling van Plantage de Sniep, Maartje Kok, lid van de kunstcommissie gemeente Diemen Ruud Grondel, wethouder Cultuur en Cynthia Röge, beeldend kunstenaar en docent te Diemen. Omdat het perspectief een belangrijk item is binnen het thema heeft Cynthia ter voorbereiding een workshop 'perspectief' gegeven aan de mogelijke deelnemers.

Algemene beschouwing van de jury

Het zal niemand ontgaan zijn dat er in en om Diemen volop activiteit is. Uitbreiding van snelwegen en spoorwegen, de bouw van de nieuwe woonwijk Plantage De Sniep, de ontwikkeling van het Centrumplan en de uitbreiding van het Diemerbos: allemaal zaken die invloed hebben op het gezicht van Diemen. De gemeente is benieuwd naar de beeldende kijk op dit gegeven door Diemense kunstenaars. Vandaar het thema "Diemen, een modern dorpsgezicht". Waarschijnlijk dat de kunstenaars het thema dit jaar wat lastiger vonden dan voorgaande jaren gezien het aantal ingeleverde werken. Maar de werken die er hangen zijn van zeer goede kwaliteit. Je kunt zien dat er met veel plezier en passie aan is gewerkt en dat men goed heeft nagedacht over het thema. De discussie over Diemen leeft duidelijk onder de kunstenaars; de spanning tussen 'het groen' en 'het stedelijke' loopt als een rode draad door alle werken heen. De tentoonstelling is een kleurrijk geheel geworden met een diversiteit aan technieken en invalshoeken. Een enkel werk riep bij de jury ook interessante vragen op over bijvoorbeeld de techniek. Wellicht dat er na afloop van de prijsuitreiking nog tijd is om dit aan de kunstenaars te vragen. De jury was dit jaar wat meer verdeeld over welk werk nu het meest voldeed aan de opdracht. Toch sprongen er een aantal werken direct uit.

Aanmoedigingsprijs:
Joke Schenk
Titel: Daken van Zon

aanmoedigingsprijs
Een intrigerende collage waar je lang naar blijft kijken en steeds meer ontdekt. Het werk geeft een duidelijke boodschap naar de toekomst over duurzaamheid en milieu. Een reëel beeld voor de nabije toekomst waar alle gebouwen voorzien zijn van zonnepanelen en waar we te maken hebben met een stijgende waterspiegel. Hoewel het beeld op een afstand een duidelijk dorps karakter heeft mist de jury het Diemense in dit werk.

Derde prijs:
J. Neef
Titel: Dat het Diemen voor de wind ga

derde prijs
Het perspectief in dit werk is een eigen leven gaan leiden wat een zeer eigen stijl oplevert. Je zou het bijna kunnen plaatsen in de stijl van de naïeve schilderkunst. Het schilderij toont een vrolijk toekomst beeld waarin wordt nagedacht over het behoud van groengebieden en het gebruik van alternatieve energie. Ook is er genoeg ruimte voor de inwoners om te kunnen recreëren. Een spontaan schilderij met ontroerende kwaliteiten.

Tweede prijs:
Ina Flipse
Titel: Diemen, een dorp met een knipoog

tweede prijs
Naast dat dit werk voldoet aan alle criteria, toont het schilderij een bijzondere spanning tussen oud en nieuw. De nieuwe vlag van Diemen is als een soort snelweg naar de toekomst geplaatst. Daarnaast heel symbolisch een bril die de kijker als het ware zou kunnen opdoen om in de toekomst te kijken. Je wordt meegenomen langs een aantal herkenbare gebouwen uit Diemen waartussen ook toekomstige nieuwbouw en veel groen te ontdekken is. Een goed gebruik van atmosferisch perspectief in zachte kleuren en een mooie toets in acrylverf.

Eerste prijs:
Marja Kortekaas
Titel: Diemen all over the world

eerste prijs

Dit werk valt direct op door zijn originaliteit. Een schilderij opgebouwd uit mini schilderijtjes; ansichtkaarten met afbeeldingen van Diemen door de jaren heen. De ansichtkaarten geven het geheel een authentiek karakter in ons digitale tijdperk. Met de titel "Diemen all over the world" lijkt het of de kunstenaar met de ansichtkaarten Diemen op de (wereld) kaart wil plaatsen. Het toont Diemen als een prettig dorp om in te wonen met historische en moderne elementen. De blauwe achtergrond geeft diepte, alsof je de kaarten kunt pakken. De aquareltechniek is op een zeer passende wijze gebruikt en voor de afwerking is een mooie lijst gekozen. Het is duidelijk dat de kunstenaar met veel precisie de voorstellingen heeft geschilderd. Hoewel de typografie in het werk wat minder is in uitvoering is de jury het er unaniem over eens dat dit de nummer 1 is.

Publieksprijs
Het publiek koos voor het werk "Het oog op de toekomst" van Willy van de Straeten, een werk van olieverf op linnen.

---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---