ChristenUnie


Wantrouwen? Vertrouwen!

Wantrouwen? Vertrouwen!

Ernst Cramer_klein vrijdag 18 september 2009 10:28 Gisteren liep het kabinet tegen maar liefst twee moties van wantrouwen aan. Die van de PVV was te verwachten, die van de VVD wekte grote verbazing. Het kabinet krijgt niet het vertrouwen omdat zij onvoldoende aan de bezuinigingen doet. Terwijl de tegenbegroting van de VVD zelf bij lange na niet het beoogde bedrag van maar liefst EUR 35 miljard ophoest. Er heerst wantrouwen op een moment dat kabinet en Tweede Kamer elkaar juist moeten vertrouwen in de aanpak voor het weer gezond maken van ons huishoudboekje.

Dat dit niet makkelijk zal worden bleek uit het debat. De partijen met een tegenbegroting hadden andere accenten gezet, waarbij de een meer winst boekte op werkgelegenheid, de ander op onderwijs en innovatie, een derde op het terugdringen van de staatsschuld. En zo'n tegenbegroting kost ontzettend veel werk. De ChristenUnie heeft in de jaren van oppositie ook vaak meegedaan: je leert er van, maar het is buitengewoon veel werk. En helemaal als je die begroting ook nog eens wilt laten doorrekenen door het CPB, dan moet je heel wat kennis in huis hebben. Als je dan eindelijk zover bent en een goed of in ieder geval lang doordachte tegenbegroting presenteert, wordt er nauwelijks aandacht aan besteed in het debat. Dat vind ik jammer. Onze minister-president Onze minister-president had voor iedere begroting zo'n dertig seconden uitgetrokken en verwees alles door naar de Financiële Beschouwingen, terwijl een heel aantal goede voorstellen meegnomen kan worden in de brede heroverweging die het kabinet opstart.

Uit de tegenbegrotingen werd ook duidelijk dat geen van de partijen, ook de VVD niet, een antwoord heeft op het tekort van EUR 35 miljard. Dat is geen verwijt, maar geeft gewoon aan hoe ontzettend moeilijk het is om met elkaar keuzes te maken voor gezonde financiën. Juist daarom: laten we elkaar de komende maanden vertrouwen in die zoektocht in plaats van wantrouwen.

Het kabinet heeft, in lijn met de afgelopen maanden, belangrijke stappen gezet om enerzijds de ontwikkeling van de economie niet te bemoeilijken, en anderzijds voorzichtig met geld om te gaan om `Amerikaanse toestanden' te voorkomen. Dat heroverwegingen gedaan worden zonder dat er op voorhand een taboe op rust, is ook winst. Ook ik mag aan de bak als financieel woordvoerder van de fractie. Wat zijn onze ideeën voor herstel van de economie en welke keuzes maken wij om de financiën gezond te maken? Om te beginnen:

o rechtvaardige economische verhoudingen (sterkste schouders - zwaarste lasten; rekening niet alleen bij jongere generatie neerleggen)

o mogelijkheden voor iedereen om zelf inkomen te verwerven (mensen niet afschrijven)

o zorg voor de degene die dat - zowel in eigen land als daarbuiten - echt niet zelf kunnen (overheid als schild voor de zwakken)

o absolute voorrang voor duurzame investeringen.

Zo, en nu eventjes een beetje gas terug nemen. Met nadruk op een klein beetje, want vanmiddag ga ik met Esmé Wiegman op werkbezoek in Muiden. Daar praten we over de schaalsprong van Almere en de gevolgen voor het IJmeer. Morgen ga ik naar Limburg om met de gemeentes die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing verder te praten over aanpak en programma, en vertrouwen geven aan mensen daar die zo lang geen keuze voor de ChristenUnie hebben kunnen maken.

Ernst Cramer

Ernst Cramer
fractieblog