Waterschap Aa en Maas

Oost-Brabant beschermd tegen watersnood

Vanaf morgen draait `De Storm' in de Brabantse bioscopen. De film verhaalt over de watersnoodramp van 1953. Op 31 januari van dat jaar braken tijdens een hevige storm in Zeeland op meer dan 100 plaatsen de dijken door. Wateroverlast komt niet alleen in West-Nederland voor. Zo traden in 1993 en 1995 de grote rivieren buiten hun oevers. Dit gebeurde ook binnen het beheergebied van waterschap Aa en Maas. Helaas met als bekendste voorbeeld het onderlopen van Bossche Broek met de A2 bij 's-Hertogenbosch. Deze gebeurtenissen hebben het werk aan waterveiligheid in een stroomversnelling gebracht.

Waterberging

Om overstromingen in lager gelegen delen te voorkomen, zijn in Nederland gebieden aangewezen waar water opgevangen gaat worden. De zogenaamde waterbergingsgebieden. In Oost-Brabant zijn ook enkele in ontwikkeling. Denk aan Diesdonk (gebied tussen Asten en Helmond), Masterplan Aa (Veghel), Dynamisch Beekdal (omgeving van Middelrode) en rond 's-Hertogenbosch zijn gebieden bij het Engelermeer, het Vughtse Gement en het Bossche Broek aangewezen als opvangbekkens. Daarnaast ook richten we speciale gebieden in (retentiegebieden) voor noodopvang van water bij extreem hoge waterstanden. Het inmiddels gerealiseerde retentiegebied Starkriet ten Zuiden van Someren-Eind is daar een voorbeeld van.

Dijkverbetering

Waterschap Aa en Maas beheert 110 kilometer Maasdijk. Vandaag de dag zijn de gebieden achter de dijken veilig. We zijn beschermd tegen een waterstand die slechts een keer in de 1.250 jaar voorkomt! De afgelopen jaren hebben we veel aan dijkverbetering gedaan. Maar er is nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de klimaatverandering en de toegenomen waarden in het gebied. Landelijk is afgesproken dat alle dijken eind 2015 aan de veiligheidsnormen moeten voldoen. Daarom is waterschap Aa en Maas het dijkverbeteringsproject Keent - Grave gestart.Hierin wordt de primaire waterkering rondom het eiland Keent (dijkring 36a) en in dijkring 36 het traject Grave-Overlangel, in totaal 5,5 kilometer verbetert. De verbeteringen bestaan naar verwachting voornamelijk uit verbreding en ophoging van de berm aan de teen van de dijk of verbetering van het voorland.

Genieten van water

De Maasdijken beschermen ons. Maar daarnaast bieden ze ook uitzicht over prachtige natuur. Zelf op pad om de dijken te bekijken? Op onze website staat een fietsroute van 22 km die over dijken rond 's-Hertogenbosch loopt.

* Download de fietsroute.