Gemeente Asten wethouder Gerrits

Tijdelijke vervanging voor wethouder Gerrits

Uitbreiding formatie huidige wethouders biedt oplossing

Op 5 maart 2009 kwam wethouder Gerrits ongelukkig ten val tijdens het fietsen. Hij liep daarbij een hersenkneuzing op. Als gevolg hiervan kan hij zijn functie van wethouder nog niet uitoefenen. Omdat verwacht wordt dat hij op korte termijn niet kan terugkeren, is onderzocht hoe zijn afwezigheid opgevangen kan worden.

Vervangingsmogelijkheden

Tijdens overleg met de VVD-fractie en daarna in het presidium zijn verschillende mogelijkheden besproken. Allereerst is gekeken naar de mogelijkheid om een "nieuwe tijdelijke" wethouder aan te trekken. Voor de wet was deze optie lange tijd niet mogelijk. Onlangs is er een wetswijziging doorgevoerd die (tijdelijke) uitbreiding van formatie inmiddels wel toestaat. Op grond daarvan is onderzocht of een nieuwe wethouder -voorgedragen door de VVD- aangesteld kan worden. De VVD is in staat een vervangende wethouder te leveren.

Een vervangend wethouder kan echter op zijn vroegst pas eind september benoemd worden. Rekeninghoudend met een inwerktijd van tenminste 3 maanden blijven er maar een paar maanden over tot de geplande raadsverkiezingen in maart 2010. Daarbij spelen de inwerkbelasting en de financiële consequenties (vooral als gevolg van het ontstaan van mogelijk wachtgeldrechten) een grote rol. Nadelen die zwaarder wegen dan de voordelen (een volledig bezet college van B&W in de originele coalitievertegenwoordiging).

Uitbreiding formatie huidige wethouders

Een urenuitbreiding voor de Wethouders Huijsmans en Martens van deeltijd naar voltijd bleek uiteindelijk de beste oplossing, waarbij er vanuit wordt gegaan dat ook burgemeester Beenakker een deel van de taken blijft behartigen. Op dit moment werken de twee wethouders in deeltijd (75%) en hebben daarnaast nog elders een dienstbetrekking. Voordeel van vervanging door de huidige wethouders is, dat beiden zeer goed bekend zijn met de portefeuille van wethouder Gerrits. Een groot aantal onderwerpen hadden de wethouders eerder in hun portefeuille, en sinds maart 2009 vervingen beide wethouders al. Inwerken is dus niet nodig. Daarnaast is het risico op extra wachtgeld zeer klein. Beide wethouders hebben een terugkeergarantie bij hun andere werkgever. Na overleg met beide werkgevers verklaarden de wethouders zich bereid tijdelijk de fulltime wethoudersfunctie te willen vervullen. De VVD-fractie heeft er alle vertrouwen in dat door de keuze voor deze oplossing de uitvoering van het coalitie-programma wordt gecontinueerd.

Bevoegdheid gemeenteraad

De gemeenteraad is bevoegd wethouders al dan niet in deeltijd aan te stellen. Ook wijzigingen in de aanstelling, zoals de omvang van de tijdsbestedingsnorm, behoren tot de bevoegdheid van de gemeenteraad. De raad beslist op 29 september 2009 over de tijdelijke urenuitbreiding van beide wethouders.