Gemeente Rotterdam

Morgenavond, 18 september, wordt de Grote Zaal van de Doelen officieel heropend. Vijf maanden lang is intensief gewerkt aan ingrijpende vernieuwingen voor de grootste akoestische concertzaal van Nederland.

Na ruim 40 jaar en miljoenen bezoeken was de Grote Zaal namelijk verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Met de verbouwing is 25 miljoen euro gemoeid. Driekwart daarvan komt voor rekening van de eigenaar van het pand, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. De Doelen zelf draagt circa 6 miljoen euro bij, waarvan de helft door sponsors is opgebracht. Vrijdag 18 september wordt de Grote Zaal feestelijk heropend met het openingsconcert van het Grote Zaal Festival.

Planvorming

Al sinds 2005 is elke zomer benut voor werkzaamheden. Voor het sluitstuk van de grootscheepse renovatie van de Grote Zaal moest de zaal echter vijf maanden gesloten worden. In de gehele planvorming van de vernieuwing van de Grote Zaal stonden het behoud en de optimalisering van de befaamde akoestiek centraal. De akoestiek is in karakter dan ook niet aangetast en kent alleen maar verbeteringen voor publiek en musici. De meest zichtbare aanpassingen van de Grote Zaal zijn de nieuwe stoelen en het technisch plafond -waarin de podiumbelichting en akoestische panelen zijn verwerkt- dat direct boven het podium hangt.

Bron: Communicatie, 17-09-2009