FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers Nestlé Nunspeet houden poortactie voor betere cao

Op vrijdag 18 september vanaf 06.30 uur organiseren de leden van FNV Bondgenoten, werkzaam bij Nestlé in Nunspeet een poortactie om hun eis voor een betere cao kracht bij te zetten.

Ze vinden het eindbod van de directie van Nestlé wel heel mager. Nestlé biedt maar een loonsverhoging van 1,5% en wil geen afspraken maken over werkgelegenheidsgaranties voor de komende jaren.

Het magere eindbod van de directie steekt de werknemers vooral omdat er met twee maten gemeten wordt bij Nestlé. Het concern boekte in 2008 een netto winst van EUR11,9 miljard wereldwijd en Nestlé topman Brabeck dreigde deze week met het bedrijf Zwitserland te verlaten, als de overheid daar een maximum gaat stellen aan de topsalarissen. Het hoger personeel in Nederland kreeg dit jaar al EUR 670.00,- aan bonussen uitgekeerd. Dat is 2% van de totale loonsom in Nederland. Een deel van het hoger personeel kreeg in januari 2009 al een loonsverhoging van 1,8% buiten de cao om. "Het kan dan niet zo zijn dat de "gewone werknemers" worden afgescheept met een loonsverhoging van slechts 1,5%", zegt Jan Heilig, bestuurder FNV Bondgenoten. Heilig: "Mocht de poortactie een onvoldoende signaal zijn voor de directie om het cao-overleg te heropenen, dan volgen zwaardere acties".

Onder de cao van Nestlé vallen ongeveer 350 werknemers. 200 in Nunspeet waar babyvoeding wordt geproduceerd en 150 in IJmuiden waar honden- en kattenvoer wordt geproduceerd.