Gemeente Beek


18 september 2009: Beek 65 jaar bevrijd

Beek, 8 september 2009

Â

Op vrijdag 18 september organiseren Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek en de gemeente Beek een viering ter ere van de 65e herdenkingsdag van de bevrijding. Tijdens de viering zal een videofilm worden vertoond met Beekse bevrijdingsverhalen en zullen vrolijke Jiddische liederen ten gehore worden gebracht door het ensemble Schirim, met zang van Marianne Lap, pianospel door Jesse de Haas en vioolmuziek door Bärbel Ehlert.

Â

Herdenking bevrijding Beek 1944

Â

Op 16 september 1944 waren de eerste Amerikaanse grondtroepen de toenmalige gemeente Beek binnengereden. Oensel en het Gebusselke van Genhout waren bevrijd gebied. In de twee volgende dagen vond een hevig gevecht plaats met terugtrekkende Duitsers, de slag van Geverik. Hierbij vonden twee Amerikanen, dertien Duitsers en twee Beekse burgers de dood. Op 17 september denderde een tank van het 3de Bataljon van het Amerikaanse Combat Command B over de Adsteeg Beek binnen. âs-Avonds was Beek bevrijd. In Neerbeek werd nog gevochten tot de volgende dag. Spaubeek, toen nog een afzonderlijke gemeente, zag op de late ochtend van 18 september de eerste Amerikanen, het 2de Bataljon, dat vanuit Valkenburg en Schimmert kwam.

Â

Videofilm met bevrijdingsverhalen

Â

Speciaal voor de viering is er een videofilm gemaakt, waarin mensen die in Beek wonen of hebben gewoond vertellen over hun bevrijding. Deze film toont de dubbele boodschap van de bevrijding: die van vreugde en verdriet. Sommigen herinneren zich dat zij alleen maar opgetogen waren bij het zien van de Amerikaanse tanks. Andere mensen uit Beek werden bevrijd in Duitsland, waar zij verbleven als dwangarbeider. Weer anderen herkregen hun vrijheid terwijl zij ondergedoken waren, of in het concentratiekamp zaten, en ontdekten bij thuiskomst dat hun familie het kamp niet had overleefd.

Â

Tentoonstelling âKinderen, oorlog en bevrijdingâ

Â

In de hal van het gemeentehuis is van 8 t/m 25 september een fototentoonstelling speciaal voor kinderen te bezichtigen, verzorgd door de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers samen met het Herinneringscentrum Westerbork, met als thema: âKinderen, oorlog, bevrijdingâ. Deze tentoonstelling wordt in de komende week klassikaal bezocht door de basisscholen van de gemeente Beek.

Â

3de druk boek âMijn oorlog in Europa en Azië 1943-1948â van Jan G.H.M. Janssen uit Beek

Â

Ter gelegenheid van de viering âBeek 65 jaar vrijâ is er deze maand een derde herziene druk verschenen van het boek âMijn oorlog in Europa en Azië 1943-1948â van Jan G.H.M. Janssen uit Beek. Het boek is te koop bij boekhandel âZandkuijlâ op de markt in Beek. Ook zal het boek tijdens de viering âBeek 65 jaar vrijâ op 18 september a.s. in het gemeentehuis verkocht worden. Per verkocht exemplaar a ⬠10,- wordt ⬠1,- gedoneerd aan Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek.