NEN


Start normalisatie voor waterwonen (peilbestendig bouwen)

dinsdag 25 augustus 2009, 10:57

Op 18 september 2009 organiseert NEN een kick-off meeting voor de oprichting van een platform (normcommissie) voor peilbestendig bouwen, ook wel waterwonen genoemd. NEN richt zich, sámen met de betrokken marktpartijen, op het maken van heldere en toepasbare afspraken. De kick-off meeting dient om geïnteresseerden te informeren. Zij kunnen vervolgens beslissen om deel te nemen aan de normcommissie.

De waterwoonmarkt professionaliseert zich momenteel in hoog tempo. Dat betekent op termijn dat er steeds meer drijvende woningen moeten worden getoetst aan de regelgeving. Enerzijds ontbreekt het aan eenduidige afspraken bij de toepassing en handhaving van bouwregelgeving en anderzijds is er behoefte aan privaatrechtelijke afspraken tussen bedrijven onderling binnen de sector. Er blijkt behoefte aan prestatie-eisen en/of bepalingsmethoden op het gebied van drijflichamen, brandveiligheid, flexibele nutsaansluitingen, duurzaam omgevingsgebruik en ruimtelijke ordening. Momenteel ontbreekt het aan een overkoepelend platform dat kennis bundelt en deze beschikbaar stelt. Een normcommissie kan deze rol vervullen en een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van waterwoningen, het vertrouwen en de efficiëntie binnen de keten en het uiteindelijke draagvlak bij de consument.

Draagvlak
Het adviesrapport van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) Waterwonen goed geregeld! en de handreiking van de VROM-Inspectie Drijvende woningen en de bouwregelgeving geven toelichtingen en aandachtspunten. Deze zijn relevant voor het maken van afspraken bij de verdere ontwikkeling en de bouw van drijvende woningen. Beide documenten kunnen door de normcommissie als uitgangspunten worden gebruikt.
Uit de resultaten van een onafhankelijke enquete, uitgevoerd door Elba Media en gepubliceerd in haar magazine Waterwonen (nr. 3 van 2009), blijkt een grote meerderheid van de markt vóór normalisatie van peilbestendig bouwen te zijn. De bevindingen sluiten goed aan bij de gesprekken die NEN met belanghebbenden heeft gevoerd. Een aantal organisaties heeft reeds interesse getoond voor deelname aan de normcommissie.

Meer informatie
Deelname aan de kick-off meeting is voor iedereen open en kosteloos. Aanmelden kan bij NEN, telefoon (015) 2 690 372 of via businessdevelopment@nen.nl. Voor vragen of deelname aan de normcommissie: ing. Emiel Verhoeff, NEN-Business Development, telefoon (015) 2 690 334.