Gemeente Eindhoven


* bevrijding

18 september 2009: 65 jaar bevrijding

65 jaar bevrijding logo

Eindhoven viert op 18 september de bevrijding van de Duitse bezettingsmacht in Wereld Oorlog II. Het is bijzonder dat onze stad haar bevrijding al zo lang en uitbundig blijft vieren, onder andere met een defilé. Op vrijdag 18 september a.s. vieren we dat voor de 65ste maal.

Veteranen

Ook nu weer zullen veteranen uit Engeland en Amerika te gast zijn. Dit jaar komen er tenminste 44 Amerikaanse 101ste Airborne paratroopers over om de herdenking in Eindhoven en andere plaatsen langs Hell's Highway te vieren. Voor hen is het buitengewoon belangrijk dat zij het middelpunt zijn van de dankbaarheid voor de bevrijding van onze stad. Deze bevrijding kostte aan duizenden soldaten het (jonge) leven. Net als vorig jaar is een kleine aantal Duitse oorlogsveteranen de Eindhovense bij viering aanwezig. Gezien de hoge leeftijd van de WOII-veteranen zal dit voor velen de laatste viering zijn die zij kunnen bijwonen; de reis van de VS naar Nederland is voor hen een zware opgave, zowel qua gezondheid als financieel. Defilé en fakkeltocht

Eindhoven prijst zich gelukkig met de deelname van 'jonge' veteranen aan het defilé. Het zijn Nederlandse militairen die op (vredes)missie zijn gestuurd. Denk aan Bosnië, Libanon, Eritrea (Afrika) en Afghanistan. Met hun aanwezigheid in het defilé hoopt het 18 Septembercomité ook de nagedachtenis aan de WOII-veteranen levend te houden.

Extra budget

Deze jubileumeditie van 18 September krijgt op een aantal programmaonderdelen een extra impuls. Het lokale comité 18 September heeft het College van burgemeester en wethouders om een aanvullend budget gevraagd. Het College heeft met dat verzoek ingestemd en EUR 70.000,-- extra voor deze festiviteiten ter beschikking gesteld. Het Eindhovense programma wordt nu verder uitgewerkt. Het bestaat in ieder geval uit een optreden van (militaire) muziek- en showkorpsen, het traditionele defilé met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur en een speciaalprogramma voor jong en oud.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de volgende websites:

www.stichting18september.nl

www.lichtjesroute.nl

www.bravocie.nl/_MarketGarden2009 (informatie over de viering van 18 September in Brabant)

www.wingsofliberation.nl (site van het museum Bevrijdende Vleugels)

Meer foto's:

www.rhceindhoven.nl

www.eindhovenfotos.nl/Bevrijding_monumenten_eindhoven_.htm

Fotogalerij

Feestvierende bevolking op de Markt Herdenkingsplaquette Monument en fakkel Fakkel met bevrijdingsvuur Bevrijdingsmonument Lichtjesroute Defilé