NMBS

het Station centraal!

12/06/2009

Luik-Guillemins en Antwerpen-Centraal: feestelijke inwijdingen op 18 en 25 september

Op 18 en 25 september wordt het definitieve einde gevierd van de bouw van het nieuwe station Luik-Guillemins en de restauratie en transformatie van het station Antwerpen-Centraal. De NMBS-Holding wil het grote publiek betrekken bij deze gebeurtenissen, die het einde markeren van de werken in de Belgische hst-stations. Antwerpen-Centraal wordt het podium voor vijf gekende Vlaamse auteurs die ter plekke een interactieve stationsroman zullen schrijven, terwijl Luik-Guillemins het decor wordt van een gratis mega-spektakel van Franco Dragone. Na de inbreng van architecten met faam, is het de beurt aan artiesten en schrijvers om de stations eer aan te doen. het Station staat centraal, benadrukt Jannie Haek, CEO van de NMBS-Holding die de 37 grootste stations van het land uitbaat.

De laatste rechte lijn is in zicht, zegt Vincent Bourlard, directeur-generaal Stations van de NMBS-Holding. De data voor de inwijdingen zijn bepaald en nu moet iedereen nog even op de tanden bijten om een punt te kunnen zetten achter alle werkzaamheden op D-Day, zowel in Luik als in Antwerpen.

In Luik is het feesten geblazen op vrijdag 18 september. Na een officiële inwijding in aanwezigheid van talrijke notabelen, wordt het station het toneel van een fantastisch schouwspel. Het wordt een unieke creatie, mét treinen, van Franco Dragone, die internationale bekendheid geniet met zijn gigantische shows voor o.a. Cirque du Soleil.

In Antwerpen wordt vrijdag 25 september symbolisch de kroon op het werk gezet. Dan wordt het resultaat onthuld van vijf bekende Vlaamse auteurs (Anne Provoost, Oscar van den Boogaard Herman Brusselmans, Tom Naegels en Joke van Leeuwen), die de hele week vooraf aan een stationsroman zullen werken in het vierde mooiste station van de wereld volgens Newsweek. De reiziger zal zijn bijdrage aan het verhaal kunnen leveren.

De onderliggende boodschap sluit aan bij degene die de NMBS-Holding eerder dit jaar lanceerde met haar campagne het Station leeft!. Er is altijd wel iets aan de gang in de stations, zegt Vincent Bourlard, je verliest er geen tijd, integendeel, je wint er tijd! Ondanks de verschillen in uitwerking belichamen de evenementen in Antwerpen en Luik dezelfde filosofie. Ze tonen artiesten aan het werk die het station centraal plaatsen, het een hoofdrol laten spelen, naar het voorbeeld van de architecten.

In Luik nodigt de NMBS-Holding duizenden mensen uit het hele land uit voor een nooit gezien spektakel van Franco Dragone op vrijdagavond 18 september. Aansluitend wordt het station, dat de handtekening draagt van toparchitect Santiago Calatrava, gedurende twee dagen opengesteld tijdens opendeurdagen. Het gratis spektakel mag worden beschouwd als een geschenk aan onze klanten en aan de hele regio, met een uitstraling naar heel België. De beelden van het spektakel zullen wellicht rechtstreeks worden uitgezonden op tv en de wereld rondgaan. vult Vincent Bourlard trots aan. Zo wordt een punt gezet achter de bouw van de hst-stations in België. Zowel Brussel, Antwerpen en Luik beschikken voortaan over stations met een grote toekomst. In september worden ze feestelijk met elkaar verenigd onder de noemer het Station centraal.