Gemeente Hellevoetsluis


Verzekering voor vrijwilligers

Hellevoetsluis kent een groot aantal vrijwilligers. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers op dit moment goed verzekerd. Om een einde te maken aan deze ongelijkheid heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met Centraal Beheer Achmea een compleet verzekeringspakket opgesteld die dekking biedt voor de risico's verbonden aan vrijwilligerswerk.

Om de vrijwilligers binnen de gemeente Hellevoetsluis zo goed mogelijk van dienst te zijn zal de gemeente dan ook niet aarzelen deze verzekering afsluiten. Dit betekent voor u, als vrijwilliger binnen Hellevoetsluis, dat u vanaf 1 januari 2009 tijdens uw vrijwilligerswerk kosteloos verzekerd bent, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen.

Onder vrijwilliger wordt verstaan: degene die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.
Alle vrijwilligers binnen Hellevoetsluis zijn verzekerd: ongeacht hun leeftijd
ook bij eenmalige activiteiten
geen minimum aantal uren,
ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

Vrijwillige brandweer en vrijwillige politiemedewerkers zijn vooralsnog uitgesloten van dekking door deze verzekeringen. Dit vloeit voort uit de speciaal voor hen getroffen rechtspositieregelingen. Mantelzorgers worden vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning vooralsnog niet beschouwd als vrijwilliger en vallen dus ook niet onder bovenstaande regeling. Dit hangt samen met de persoonlijke relatie die mantelzorgers hebben met degene die zij verzorgen bij aanvang van de zorgverlening. Stagiaires in het kader van de maatschappelijke stage voor scholieren vallen eveneens niet onder de definitie van vrijwilligers op dit moment.

In beginsel zal gekozen worden voor de volgende verzekering:

VNG Vrijwilligers BasisPolis
Hierin is een complete dekking geregeld voor de vrijwilliger, waaronder een:
Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor Vrijwilligers Aansprakelijkheidsvezekering voor Vrijwilligers

In afwachting van een besluit van het Rijk met betrekking tot de Rijksbijdrage zal waarschijnlijk ook gekozen worden voor de volgende aanvullende verzekering:

VNG Vrijwilligers PlusPolis
Deze verzekering zal naast de basispolis afgesloten kunnen worden en omvat een:
Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers Verkeersaansprakelijkheid voor Rechtspersonen Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers

De beslissing omtrent het afsluiten van deze aanvullende verzekering zal uiterlijk in november 2008 genomen worden, tegen die tijd wordt u hierover via de gemeentelijke website (www.hellevoetsluis.nl) en de krant nader geïnformeerd.

U hoeft zich niet op te geven voor deze verzekering. Het enige dat u hoeft te doen als u gebruik wilt maken van bovenstaande verzekering, is uw huidige verzekering opzeggen per 1 januari 2009. U hoeft niet geregistreerd te worden en er zit voor u geen administratie aan verbonden. Bij eventuele claims kunt u vanaf 1 januari 2009 contact opnemen met de gemeente, afdeling BECTA, bereikbaar via telefoonnummer: 0181-330 376. Te zijner tijd zal een formulier op de gemeentelijke website geplaatst worden aan de hand waarvan u uw claims kunt indienen.

De voorwaarden en een uitgebreid overzicht van alle dekkingen kunt u vinden op www.hellevoetsluis.nl. Hierop kunt u alle informatie nog eens rustig nalezen. Mocht u nog toch nog vragen hebben naar aanleiding van de vrijwilligersverzekeringen dan kunt u contact opnemen met mevrouw N. Lopes, beleidsmedewerker afdeling Samenlevingszaken, bereikbaar op telefoonnummer 0181-330 393.

11/10/2008