PvdA Rotterdam


Ouderen vieren het suikerfeest

Ma 13 Okt 2008
Ouderen vieren het suikerfeest

Op de Kerkeplaats in de Jacob Catsstraat in het Oude Noorden wordt iedere woensdag een bijeenkomst gehouden voor ouderen van het tehuis en uit de wijk. Dit keer stond het vieren van het Suikerfeest centraal. Weliswaar is de Ramadan al een weekje geleden afgelopen, maar soms komt het zo uit dat je even wat later bent. Dat het geen bezwaar was, bleek wel toen ik een kwartier voor de aanvang aankwam en er al een groep wachtenden zich in de hal had verzameld die nodig naar binnen wilde en zich verheugde op het aanhalen, verstevigen van de contacten die ze in de loop van het jaar hadden opgedaan.

Het is een multiculturele groep van Turkse, Marokkaanse, Nederlandse, Hindoestaanse en Surinaamse afkomst die daar een halfuur laten spontaan aan het dansen is op een Hindoestaans lied dat ter ere van het suikerfeest is gemaakt. Leeftijd is geen hindernis voor hen. Ook de gastoptreder in een rolstoel die Turkse liefdesliederen playbackt wordt met enthousiast handgeklap begeleid en krijgt een warm applaus. Kortom de sfeer is zodanig dat je begrijpt dat dit een ontmoetingsplek is waar men graag naar toe gaat.

De begeleidster van dit project, Alia Ethahali, vertelde me over de samenwerkingspartners, de werving via huisbezoeken, inschakeling van huisartsen en vooral over de behoefte die er is om het maatschappelijk contact te bevorderen tussen de vele verschillende culturen die in de wijk wonen. En waar gaat dat beter dan tijdens een smakelijk maaltijd aan tafel met elkaar? En niet alleen wordt er gegeten maar worden themas voorbereid zoals een keer over kunst. Drie kunstenaars uit de wijk kwamen en voor velen was het de eerste keer om samen te werken aan een schilderij. Themas als muziek en geboorte rituelen gaven veel kennis over de verschillende verschillen maar ook overeenkomsten van elkaars cultuur.
Alia kan daar lang en enthousiast over vertellen.

De Pvda in Noord heeft gepaste zorg voor ouderen als speerpunt in haar verkiezingsprogramma staan. Zorg moet leiden tot zo lang mogelijk actief kunnen meedoen. Door de zogenaamde Vogelaargelden heeft het project Contact aan tafel er voor gezorgd dat ouderen ook buiten het gebouw van de Kerkeplaats met elkaar in contact blijven komen en er in veel gevallen een dreigende vorm van eenzaamheid is doorbroken.

Het verdient de nodige aandacht om de ouderen in de wijk ook in de toekomst op deze manier actief met elkaar te laten zijn.

8 oktober 2008
Ina Chabot
Fractievoorzitter PvdA deelgemeente Noord