Gemeente Berkelland


Postbus 200

7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Financiële tussenstand gunstiger dan vorig jaar gedacht

De financiële tussenstand (najaarsnota) van de gemeente Berkelland ziet er gunstiger uit dan verwacht, toen de begroting voor 2008 werd opgesteld. Drie grote ontwikkelingen leiden tot een positiever beeld. Er zijn ook twee ontwikkelingen die negatiever uitpakken, maar als we dit bij elkaar optellen en aftrekken dan blijft er een bedrag van ruim één miljoen euro over. Daardoor krijgt de begroting voor volgend jaar iets meer lucht.

Rente

De drie ontwikkelingen die een positief resultaat hebben, zijn: de rente-inkomsten (783.000 euro), de extra dividendinkomsten (445.000^ euro) en het achterblijven van investeringen (932.000 euro). De negatieve ontwikkelingen: de woningaanpassingen (minus 507.000 euro) en de WWB (minus 372.000 euro).

Per punt een korte toelichting:

* De incidentele meevallers van de afgelopen jaren zorgen ervoor dat er inkomsten uit rente binnenkomen. Omdat dit tot voor kort niet voor de hand lag, is hier in de begroting geen rekening mee gehouden.

* De goede resultaten van Nuon zorgen voor extra dividendinkomsten. Daarnaast heeft Nuon dit jaar 5% extra dividend uitgekeerd.
* Doordat investeringen nog niet gerealiseerd zijn vallen de lasten voor deze investeringen lager uit.

* Er is meer beroep gedaan op de Wmo voor duurdere woningaanpassingen.

* Er zijn meer mensen die een beroep op de Wet werk en bijstand (WWB) doen dan we verwachtten bij de begroting 2008.

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor het overschot toe te voegen aan de algemene reserve. Deze komt daarmee op 13 miljoen euro.

Trefwoorden begroting, Financiën
Mutatiedatum 13/10/2008