Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VO-raad blij met uitspraak rechter
Betaalbaarheid cao terecht zorgpunt voor scholen

Utrecht, 13 oktober 2008 - De VO-raad hoeft het akkoord over een nieuwe CAO in het voortgezet onderwijs niet (opnieuw) aan haar leden voor te leggen. De onderwijsvakbonden hadden dit geëist via een kort geding. Ook mocht de VO-raad de scholen wijzen op de nadelige consequenties en de gevolgen voor de betaalbaarheid van het akkoord. De kantonrechter stelde bovendien vast dat uit de tekst niet onomstotelijk blijkt dat het akkoord ook op deeltijddocenten van toepassing is. De VO-raad hoeft zijn uitlatingen over het akkoord daarom niet te rectificeren.

Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Ik ben blij met deze uitspraak. Uiteraard is een goed salaris voor het personeel noodzakelijk, maar schoolleiders en bestuurders zijn ook verantwoordelijk voor de betaalbaarheid van een cao, het belang van de leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs. Het belangrijkste is nu om zo snel mogelijk opnieuw met de bonden aan tafel te gaan zitten om duidelijke afspraken te maken over een goede cao van 8%."

De onduidelijkheid over het akkoord gaat vooral over de invulling van de werkdrukmaatregelen. Zoals bekend, geldt voor de VO-raad dat het geen automatisme is dat parttimers naar rato hun lessentaak gereduceerd zullen zien. De rechter onderschrijft dit volledig en constateert dat hierover geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. De bonden konden er daarom niet voetstoots vanuit gaan dat de regeling pro rato voor parttimers gold. De VO-raad vindt het daarom voorbarig dat de bonden nu met acties dreigen en niet opnieuw willen praten. Sjoerd Slagter: "Het is raar dat de bonden niet opnieuw willen overleggen over de cao. De rechter constateert dat een aantal zaken niet duidelijk is afgesproken. Acties lossen die onduidelijkheid niet op."

Ook over de betaalbaarheid van de werkdrukafspraken is de rechter duidelijk. Scholen zullen vooral kijken naar wat het voor de eigen situatie betekent en hun mening daarop baseren. Hoe hier door de partijen over gecommuniceerd wordt, is vooral aan hen. Daarvoor staat de rechter flink wat ruimte toe. In de context waarin de uitspraken van de VO-raad gedaan zijn, vindt de rechter ze niet ongebruikelijk en bovendien passen ze bij de retoriek waarvan ook de bonden zich hebben bediend.

/////////////////////////////

Einde bericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iris de Kort (woordvoerder): 06 12 85 17 04.

Kijk voor meer informatie op http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/Utrecht/Actualiteiten/VO-raad+hoeft+geen+nieuwe+ledenraadpleging+te+houden.htm LJ Nummer BF8040

Met vriendelijke groet,

Iris de Kort
Hoofd afdeling Communicatie

VO-raad
Postbus 8282
3503 RG Utrecht

T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M 06 12 85 17 04

IrisdeKort@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl

De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van het voortgezet onderwijs bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.