Energy, Peace and Security


Met Ko Colijn en Lucas Reijnders

ROTTERDAM, 20081008 -- De prijs van een vaatje olie stijgt tot ongekende hoogte, wat anderhalf jaar geleden nog 50 dollar waard was, kost nu al bijna 150 dollar. De wereldwijde behoefte aan energie groeit enorm, fossiele brandstoffen raken uitgeput en innovaties in de energiesector leiden nog niet tot het grote succes. Beschikking over betaalbare energie is van essentieel belang voor de Europese economie en onze manier van leven.

Wat betekent de toenemende energieafhankelijkheid voor onze autonomie en voor de internationale veiligheidssituatie? Worden we steeds afhankelijker van politiek instabiele regio's, regenteske landen en ondoorzichtige multinaltionals? En hebben burgers, bedrijven en overheden de ongemakkelijke boodschap van Al Gore eigenlijk wel begrepen? Vandaag passeren de internationale energiebelangen de revue, komen de risico's voor vrede en veiligheid boven tafel en wordt de horizon van een nieuw energietijdperk geschetst.

Met Hans ten Berge, secretaris-generaal Eurelectric, belangenbehartiger
van de Europese elektriciteitssector, Coby van der Linde, hoogleraar Geopolitiek en Energiemanagement RUG en directeur Internationale Energieprogramma van Clingendael en Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde UvA & OU en verbonden aan Stichting Natuur en Milieu. Dagvoorzitter is Ko Colijn, hoogleraar Internationale Betrekkingen EUR
s.v.p. aanmelden bij stg@oos.eur.nl o.v.v. Energy
Voertaal is Nederlands. Organisatie i.s.m. het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken NGIZ Rotterdam, Economen voor Vrede en Veiligheid, stichting Vredeswetenschappen en studievereniging EFR. Financieel ondersteund door energiebedrijf Eneco.

MA 13 OKT | LEZINGEN & DISCUSSIE
16.00 - 18.30 | BURGERZAAL STADHUIS | COOLSINGEL 40
ENERGY, PEACE & SECURITY
Toegang gratis





Studium Generale