Ingezonden persbericht

Praktische vogelbescherming
Wegwijs in de vogelwetgeving

De bescherming van vogels is in Nederland wettelijk geregeld via de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet. Voor professionals, maar zeker ook voor burgers, is met name de Flora- en faunawet vaak een hopeloze wirwar. Vogels en de Wet.nl brengt daar verandering in. Dit heldere boek biedt een praktische uitwerking van deze wetten, speciaal gericht op vogels. Onmisbaar voor professionals, maar ook handig voor de burger met hart voor vogels.

Bestellen:

Vogels en de wet / druk 1
Vogels en de wet / druk 1
Peeters, J.G.M. & K. Wheeler


Wanneer mag je ganzen wel verjagen en wanneer niet? Wat moet je doen als je buren een schuur willen gaan afbreken waar een kerkuil in broedt? En zijn tamme knobbelzwanen eigenlijk beschermd? De Flora- en faunawet geeft de antwoorden op zulke vragen, maar deze wirwar van wet- en regelgeving is voor 'gewone' burgers nauwelijks toegankelijk. Ook professionals, zoals opsporingsambtenaren en faunabeheerders, weten vaak niet waar ze de juiste praktische informatie kunnen vinden.

Daarom schreven Hans Peeters en Kim Wheeler het boek Vogels en de Wet.nl. Deze handleiding is een praktische uitwerking van de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet, voor zover die betrekking heeft op vogels. In 39 hoofdstukken gaan de auteurs in op onder meer verstoringen, jacht en schadebestrijding, en handel en bezit. Ieder hoofdstuk behandelt de meest voorkomende onderwerpen en overtredingen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden komen verbodsartikelen en andere wettelijke bepalingen helder aan bod. Ook geeft het boek uitleg over hoe mensen in hun werk met het onderwerp te maken kunnen krijgen, hoe burgers een bepaalde situatie kunnen herkennen en wat zij dan kunnen doen, en hoe overtreders bewust en soms onbewust te werk gaan. Elk hoofdstuk eindigt met handige weetjes, tips en een overzicht van belangrijke instanties met websites en literatuurverwijzingen.

Vogels en de Wet.nl is overzichtelijk ingedeeld en voorzien van talloze kleurenfoto's. Het boek richt zich onder meer op opsporings- en handhavingsambtenaren, faunabeheerders, jachtopzieners, jagers en leden van vogelwerkgroepen. Ook is het een handig hulpmiddel voor medewerkers van politie, algemene inspectiedienst (AID), Rijkswaterstaat, LNV, waterschappen, gemeentes, provincies en vogelhoudersbonden. Daarnaast zal de alerte vogelliefhebber veel baat bij dit boek hebben. Vogels en de Wet.nl kwam tot stand in samenwerking met de Vereniging Politie Dieren- en Milieubescherming en Vogelbescherming Nederland.

Hans Peeters werkte vele jaren bij de politie en werkt momenteel bij Vogelbescherming Nederland. Daarnaast schrijft hij regelmatig over vogelbescherming voor de Vereniging Politie Dieren- en Milieubescherming. In 1995 schreef hij 'Vogels en de Wet', gebaseerd op de toenmalige Vogelwet.

Kim Wheeler werkt als jurist bij Vogelbescherming Nederland. Zij specialiseerde zich in Europees en internationaal recht en houdt zich nu vooral bezig met natuurbeschermingsrecht. Ze ontwikkelde de website www.vogelsendewet.nl, die burgers en professionals informatie biedt over juridische aspecten van vogelbescherming.

Vogels en de Wet.nl

Auteurs: Hans Peeters en Kim Wheeler

Uitgever: Vereniging Politie, Dieren- en Milieubescherming i.s.m. Vogelbescherming Nederland en KNNV Uitgeverij

Uitvoering: 336 p., 11,5 x 18 cm, gebrocheerd

ISBN: 978 90 5011 291 8

Prijs: ¤ 24,95

----------
Meer informatie voor de pers

Meer over de inhoud

Gaarne contact opnemen met Vogelbescherming, Hans Peeters, T 030-6937778, e-mail: hans.peeters@vogelbescherming.nl of met Kim Wheeler, T 030- 6937732, e-mail: kim.wheeler@vogelbescherming.nl

Boekpresentatie

De presentatie van Vogels en de wet vindt plaats op vrijdag 17 oktober a.s. te 14.00 uur in Hotel De Biltschehoek, De Holle Bilt 1, te De Bilt. De voorzitter van de Vereniging Politie Dieren- en Milieubescherming, Hans Papeveld, zal het eerste exemplaar aanbieden aan de heer B. Wijbenga, hoofdcommissaris van Flevoland, tevens portefeuillehouder Milieu van de Raad van Hoofdcommissarissen. U bent van harte welkom! Verdere inlichtingen: gaarne contact opnemen met de heer K. Procee, secretaris van de Vereniging Politie Dieren- en Milieubescherming, T 0546 579501 of per e-mail: secr@politiedierenenmilieu.nl

Recensie-exemplaren

Op aanvraag verkrijgbaar bij de KNNV Uitgeverij, t.a.v. Kathrin Ohrmann, Postbus 310, 3700 AH Zeist, T 030-69 29 024 (direct) of 030-233 35 44 (algemeen), e-mail: ohrmann@knnvuitgeverij.nl; Graag uw naam en het gewenste afleveradres vermelden. We stellen het op prijs als u ons een kopie van de recensie toestuurt.

----------
KNNV Uitgeverij 25 jaar! Feestelijke jubileumkortingen: www.knnvuitgeverij.nl

Met vriendelijke groet,

Kathrin Ohrmann

promotie / publicity

KNNV Uitgeverij

Boulevard 12, NL 3707 BM Zeist

Postbus 310, NL 3700 AH Zeist

T + 31 (0)30 692 90 24 (direct) of (0)30 233 35 44

F + 31 (0)30 236 89 07

www.knnvuitgeverij.nl