Gemeente Beek


Koninklijke onderscheiding voor de heer J.A.M. van Oss

Beek, 12 oktober 2008

Op zondag 12 oktober reikten burgemeester Vos van de gemeente Nuth en burgemeester Cremers van de gemeente Beek gezamenlijk een Koninklijke Onderscheiding, oftewel lintje, uit aan de heer J.A.M. van Oss uit Schimmert. Dit vond plaats ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als pastoor van de parochie St. Hubertus te Genhout. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.A.M. van Oss (71) is sinds 1983 pastoor van de parochie St. Hubertus te Genhout (gemeente Beek) en sinds 1994 ook van de parochie St. Remigius te Schimmert (gemeente Nuth). De parochie Schimmert heeft ongeveer 3.500 parochianen en Genhout 1.300 parochianen. Hij geeft catechese in de school van Schimmert en Genhout en is daarnaast geestelijk adviseur van diverse verenigingen in Schimmert, waaronder van Fanfare St. Caecilia Schimmert, voetbalvereniging Schimmert en schutterij St. Sebastianus. Jaarlijks is er de 2de zondag in september Monumentenzondag. Hij zorgt er dan voor dat de kerken in Schimmert en Genhout openstaan voor bezoekers.

Daarnaast is de heer van Oss een groot stimulator en animator van met name de Limburgse kunst; in de kerk van Genhout bevinden zich tal van werken van bekende kunstenaars en organiseert hij tentoonstellingen met werken van Limburgse kunstenaars. Hij fungeert regelmatig als lid van comités van aanbevelingen voor culturele en charitatieve doelen. Ook verzamelt de heer van Oss al bijna vijftig jaar kerststallen; zijn collectie bestaat uit ruim 1000 verschillende kerststallen uit alle werelddelen, die in de loop der jaren al in tal van plaatsen (ook in het buitenland) rond Kerst te zien zijn geweest. Tenslotte maakt hij zich al jaren verdienstelijk voor het kerkelijk zangkoor Genhout; eerst als dirigent en later als voorzitter. Tevens is hij oprichter van het jeugdkoor Dievanoss.

De decorandus kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Als waardering voor zijn jarenlange toewijding aan beide parochies en de daaruit voortvloeiende vrijwillige activiteiten heeft Hare Majesteit doen besluiten de heer J.A.M. van Oss te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.