Politie Friesland

Politieberichten van maandag 13 oktober

Fryslân, 13-10-2008 o Politieberichten van zondag 12 oktober 11.00 t/m maandag 13 oktober 07.00 uur.

Leeuwarden: inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Kingmastate. Tussen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit één van de lokalen werd een computer weggenomen. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Achter de Hoven. Tussen vrijdagmiddag en zondagavond kwam men binnen via een openstaand raam. Uit de woning werden een laptop en twee draadloze muizen weggenomen. De 20-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Perkswaltje. Tussen donderdagochtend en een zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De 68-jarige bewoonster deed aangifte.

Drachten A7: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft zondagmiddag op de A7 nabij Drachten het rijbewijs van een 25-jarige automobilist uit Jistrum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Tijdens een surveillance in een onopvallende politieauto viel de Jistrumer op vanwege zijn snelheid. Dan man reed met een gemiddelde snelheid van 171 kilometer per uur, terwijl 120 is toegestaan. Na een stopteken werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal. De bestuurder verklaarde dat hij net een nieuwe auto had en deze even wilde uitproberen.

Drachten A7: drie gewonden na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagmiddag op de A7 nabij Drachten eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij de drie inzittenden gewond raakten. Door een klapband raakte de auto, met daarin een man en vrouw van 33 en 28 jaar en een kind van één jaar uit Holwierde, in de berm. Uiteindelijk kwam de auto op de zijkant in een sloot tot stilstand terecht. De drie inzittenden werden door omstanders uit de auto gehaald. Vervolgens werden ze per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Buitenpost: politie onderzoekt vernielingen aan autos
De politie onderzoekt de vernielingen aan meerdere autos in Buitenpost. Zondag deden al tien gedupeerden aangifte. In de nacht van zaterdag op zondag werden autos met een scherp voorwerp bekrast in de Gysbert Japiksstraat, De Troelstralaan, Dr. Postmastraat en de Dr. Wumkesstraat. Mogelijk dat nog meer gedupeerden aangifte gaan doen.

West- en Ooststellingwef: verkeerscontroles
De politie heeft zondag van 14.00 uur tot 22.00 uur in de gemeenten West- en Ooststellingwerf diverse verkeerscontroles gehouden. Zo werd een motorrijder bekeurd omdat hij niet een goedgekeurde helm droeg. Twee automobilisten kregen een proces-verbaal en een rijverbod omdat ze onder invloed van alcohol verkeerden. Op verschillende locaties werd met de lasergun een snelheidscontrole gehouden. Zeventien bestuurders, zowel automobilisten als motorrijders, kregen een bekeuring omdat ze sneller reden dan de toegestane snelheid. Drie motorrijders, een 44-jarige inwoner van Zuidlaren, een 26-jarige inwoner van Groningen en een 32-jarige inwoner van Steggerda, maakten het wel heel erg bont. De 44-jarige kreeg een stopteken toen hij met 134 kilometer per uur over de Weperpolder in Oosterwolde reed. De twee andere motorrijders trokken de aandacht van een agent op een onopvallende politiemotor. Het duo reed met hoge snelheid in Echtenerbrug in de richting van Delfstrahuizen. Tijdens de achtervolging werden snelheden van 200 kilometer per uur bereikt. Ter hoogte van Rotsterhaule kon de 32-jarige aan de kant worden gezet. Hij had met een gemiddelde snelheid van 166 kilometer per uur gereden. De 22-jarige motorrijder kon op de Polderweg in Haule aan de kant worden gezet. Hij had met een gemiddelde snelhei van 141 kilometer per uur gereden. Van alle drie motorrijders werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Tenslotte werd er nog op de Nieuweweg in Noordwolde van 15.00 uur tot 18.00 uur op snelheid gecontroleerd. Hier passeerden 722 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 147 sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid tijdens de controle was 137 kilometer per uur.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft zondagavond laat in de hal van een flat aan de Iepenstraat een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De Leeuwarder was dronken en had met een ijzeren staaf een aantal bewoners van de flat bedreigd. Eén van de bewoners zag kans om de ijzeren staaf van de man af te pakken. De politie was inmiddels ter plaatse en de verdachte werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.