Algemene Inspectiedienst (AID)

Roofvogels in beslag genomen

13 oktober 2008

Eind vorige week heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij een gerichte controle in het oosten van Brabant twee roofvogels en twee uilen in beslag genomen. De eigenaar van deze dieren kon niet aantonen dat hij deze dieren legaal hield. De vogels zijn internationaal beschermde soorten die alleen mogen worden gehouden als wordt voldaan aan een aantal verplichtingen. De vogels moeten voorzien zijn van een pootring of chip en ook moet de eigenaar beschikken over geldige certificaten.

Bij de controle door de AID werden twee Andes Condors aangetroffen die niet waren geringd en ook geen chip hadden. Wel waren er zogenoemde CITES-certificaten, maar de eigenaar kon niet aantonen dat deze ook toebehoorden aan deze twee dieren. De Andes Condor is een roofvogel die de hoogste beschermingsstatus heeft in het internationale CITES-verdrag. De Andes Condor is de grootste vliegende landvogel ter wereld en heeft een geschatte handelswaarde van vijftienduizend euro. Op een andere locatie werd later ook een Bosuil en een Ransuil aangetroffen, die internationaal zijn beschermd. De eigenaar kon de legaliteit niet aantonen omdat de dieren wel pootringen hadden, maar geen bijbehorende geldige certicaten.

Na overleg met de officier van justitie van het Functioneel Parket zijn de vier vogels in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Flora en Faunawet. De vogels zijn ondergebracht bij een opvangcentrum.

CITES
In het CITES-verdrag, waarbij 171 landen zijn aangesloten, zijn de regels voor de handel in beschermde dier- en plantensoorten vastgelegd. Nederland heeft deze afspraken vastgelegd in de Flora- en faunawet. Vogels die de hoogste beschermingsgraad genieten van het CITES-verdrag mogen alleen worden verhandeld wanneer deze van kweek afkomstig zijn. Ook moeten de dieren voorzien zijn een pootring en/of een chip en geldige CITES-certificaten hebben.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318