Groen!

Brussel, 13 oktober 2008

Groen! wil dat Vlaamse regering de jobkorting socialer maakt

Weet de Vlaamse regering nog wat solidariteit is?

Nu uur na uur duidelijker wordt dat de federale regering amper de middelen kan en wil vrijmaken voor de koopkrachtproblemen van de lagere inkomensgroepen, wordt de Vlaamse jobkorting stilaan een voorbeeld van asociaal beleid. Groen! vraagt daarom dat de Vlaamse regering haar jobkorting herziet.

De prijzen van energie-, voedsel en huur stijgen veel sneller dan de lonen en uitkeringen. Vooral voor gezinnen met lagere inkomens betekent de koopkrachterosie dreigende armoede. Tot nu toe bleef een krachtdadig federaal beleid uit voor de laagste inkomens. De schaarse maatregelen en de beperkte federale enveloppe van 200 miljoen als klein stapje naar welvaartsvaste uitkeringen zijn totaal onvoldoende. Met de financiële crisis wordt nu pijnlijk duidelijk dat de aandacht gaat naar spaarders en beleggers, maar dat de gezinnen die niet eens kunnen sparen of beleggen verder in de kou.

Rudi Daems: "Tegen die achtergrond wordt de Vlaamse jobkorting van 300 euro per werkende Vlaming in 2009 steeds asocialer. De Vlaamse regering trekt voor deze maatregelen maar liefst meer dan 700 miljoen uit. Hiermee maakt deze Vlaamse liberale regering duidelijk electorale keuzes, maar geen sociale keuzes voor de gezinnen die de meeste problemen hebben."

Groen! roept de Vlaamse regering op om haar jobkorting te herzien. De prioriteit ligt daarbij voor de lagere inkomensgroepen, dus ook gepensioneerden, langdurig zieken of wie niet werkt. Groen! vraagt structurele maatregelen om de inkomenspositie van deze mensen te verbeteren en hun armoederisico te verminderen. "Zeker van de socialistische ministers en parlementsleden en van de ACW-ers in de meerderheid verwacht Groen! daarbij steun. Ik hoop dat de Vlaamse regering die bijsturing alsnog wil doen. Door de huidige crisis en het weinig doortastende beleid van de federale overheid, dreigen nog meer dan enkele weken terug ongeveer 900 000 Vlamingen in de armoede weg te zinken." besluit Mieke Vogels.

Mieke Vogels, Groen! voorzitster Rudi Daems, Vlaams volksvertegenwoordiger
---

Technische achtergrond ter info:

Sinds 2007 geeft de Vlaamse Regering een korting op de personenbelasting aan werkenden die in het Vlaams Gewest wonen. Dit jaar, in 2008, bedraagt de korting 200 euro. In 2008 wordt de korting enkel gegeven aan personen met activiteitsinkomen van maximum 23.000 euro. Deze korting wordt maandelijks verrekend in de bedrijfsvoorheffing, die door de werkgevers wordt afgehouden. Iedere werkende die in aanmerking komt, krijgt dus maandelijks iets meer loon (ongeveer 16,7 euro). In 2009 krijgt iedereen die een beroepsinkomen heeft en in het Vlaams Gewest woont een jaarlijks belastingvoordeel. De Vlaamse Regering heeft in september 2008 beslist om dat de korting op te trekken:
* van 200 euro naar 250 euro voor wie meer dan 23.000 euro activiteitsinkomen heeft

* van 200 euro naar 300 euro voor wie een activiteitsinkomen heeft tussen 5.500 en 23.000 euro

De korting zou in de loop van 2009, waarschijnlijk in de maand februari, in één keer worden betaald. (bron: Vlaanderen.be - Vlaamse jobkorting: korting op de personenbelasting )