Gemeente Groningen



maandag 13 oktober 2008:
Ambitieuze begroting op solide basis

College investeert in sterke, sociale en duurzame stad Ambitieuze begroting op solide basis
Het college van B&W presenteert een solide gemeentebegroting 2009 met daarin krachtige impulsen voor bereikbaarheid, cultuur, versterking van de sociale structuur en duurzaamheid. In de totale begroting van 878 miljoen euro is ruim 60 miljoen beschikbaar voor nieuwe maatregelen.

Geen lastenverzwaring
Terughoudendheid troef is het motto bij het vaststellen van de hoogte van de belastingen en leges. De extra ozb verhoging voor het op orde brengen van de sport is van tafel. En ook de bouwleges worden niet verhoogd.

Sociaal
Er is extra geld voor schuldhulpverlening en minimumhuishoudens met kinderen krijgen een computer. We willen zoveel mensen aan het werk en een uitstekend vestigingsklimaat. Daarbij prioriteit voor de energiesector, energiesector, life sciences en creatieve economie. Om de (extra) taken van de MJD mogelijk te maken wordt de bijdrage structureel verhoogd. Mensen die langdurig werkloos zijn worden gestimuleerd om weer mee te doen aan de samenleving.

Vestigingsklimaat
De reacties van burgers en ondernemers op de komst van de Regiotram zijn overwegend positief. Voor de uitvoering wordt structureel geld opzij gelegd. Het college wil dat Groningen een aantrekkelijke en uitstekend bereikbare woon- en leefstad blijft. Daarom is er extra aandacht voor openbaar vervoerplannen, stationsgebied en de herinrichting van de
Diepenring. Er is 3 miljoen euro voor nieuwe fietspaden, asfalteren van bestaande fietspaden en het realiseren van een nieuwe fietsbrug over het Reitdiep.

Wonen
Groningen wil meer en sneller bouwen, ook voor starters op de woningmarkt. Er moeten voldoende kamers en wooneenheden voor studenten komen. Om geluidsoverlast van kamerverhuurpanden te voorkomen komt er
1 miljoen euro beschikbaar. Het aantal zelfstandige seniorenwoningen moet met 1400 woningen groeien.

Duurzaam
In 2009 presenteren gemeente en corporaties een plan om in 2012 10-15% van de corporatiewoningen energiezuinig te maken, hiervoor is 2,3 miljoen euro beschikbaar. Van de gemeentelijke scholen worden in 2009 negen schoolgebouwen energiezuinig gemaakt en wordt de luchtkwaliteit verbeterd. Op bedrijventerrein Westpoort wordt een groene gasvoorziening aangelegd. Daar is 1 miljoen euro voor gereserveerd. Voor het duurzaam bouwen van de VMBO scholen Noord-Oost en West is
2.12 miljoen euro begroot. De verwachting is dat 40 % van die kosten terug verdiend wordt met lagere energielasten.

Meedoen
Voor het advies- en steunpunt huiselijk geweld is in 2009 150.000 euro beschikbaar.
Er komt een extra Wmo impuls voor stallingen van scootmobielen, uitbreiden huisbezoek bij ouderen, toegankelijk maken van welzijns- en sportaccommodaties en vrijwillige dienstverlening in de wijken. Hiervoor is 1 miljoen euro beschikbaar. Samen met corporaties werken we aan het toegankelijk maken van wooncomplexen. In het activiteitencentrum Marktplaats in Lewenborg wordt 1,2 miljoen euro geïnvesteerd.

Sport en Cultuur
We willen sport stimuleren en de accommodaties op orde hebben. Het Helperbad wordt opgeknapt en de herbouw van sporthal Lewenborg is in 2010 klaar. Er wordt een kunstgrasveld en een nieuwe clubaccommodatie op sportpark Vinkhuizen gebouwd. We investeren de komende jaren 2 miljoen euro extra in het culturele klimaat in de stad. Voor de Volksfeesten is geld beschikbaar. Voor de realisering van het Groninger Forum is er geld beschikbaar voor het verplaatsen van Images en wordt er een risicobuffer gemaakt. Voor een goede start is een programmadirecteur aangetrokken en is een werkbudget.

Bedrijfsvoering
De gemeente heeft jonge mensen nodig. We werken aan meer instroom van stagiaires en jonge medewerkers. We willen meer jonge medewerkers aannemen. Voor de herhuisvesting van de dienst SOZAWE is ca. 78 miljoen nodig. De financiering van de huisvesting SOZAWE wil het college regelen via de meerjarenbegroting.

Integratie
Een steunpunt voor (ex) alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA) kan rekenen op een bedrag van 90.000 euro. Hiervoor wordt het project Perspectief voor (ex) AMA's omgevormd tot een steunpunt.

De gemeentebegroting wordt de komende weken behandeld in de diverse raadscommissies. Op donderdag 6 november is er een extra raadscommissie Financiën en Veiligheid en de gemeenteraad komt op 12 november bijeen om de begroting te bespreken.