Gemeente Overbetuwe


Scholenproject milieueducatie âJong geleerd is oud gedaan âop locatie afgesloten.

---

Op vrijdag 10 oktober heeft milieuwethouder Frits Witjes van Overbetuwe samen met Gelders milieugedeputeerde Annelies van der Kolk het educatieprogramma afgesloten âJong geleerd is oud gedaanâ bij de energiecentrale Electrabel.
19 basisscholen in Overbetuwe hebben met ruim 1000 kinderen deelgenomen aan âJong geleerd is oud gedaan â Onderdeel daarvan waren klimaatlessen en een excursie aan energiecentrale Electrabel. Tijdens de afsluiting werd Electrabel officieel bedankt voor hun bijdrage aan het scholenproject. Bij de afsluiting waren leerlingen aanwezig zijn van de RK Sint Willibrordusschool te Herveld.

Bewustwording

Zowel wethouder Witjes als gedeputeerde Van der Kolk zijn zeer te spreken over de energie die Electrabel in het gemeentelijke project stak en de resultaten daarvan.
Witjes: âdit is een fantastische bijdrage aan ons project/klimaatbeleid. Kinderen kunnen prima helpen hun ouders en verzorgers bewuster en zuinig om te laten gaan met energie. Nu thuis en ook later als ze zelfstandig zijn. Met bewustwording kun je niet vroeg genoeg beginnen. â

Respect voor Overbetuws initiatief

Van der Kolk: â ik heb respect voor het initiatief van Overbetuwe. Ik hoop dat veel gemeenten dergelijke initiatieven zullen nemen de komende jaren. Het is hard nodig om als overheden én bedrijfsleven goed samen te werken, bewustwording op gang te brengen én daarbij zoveel mogelijk van elkaar te leren. Leren van goede voorbeelden en dan voortzetten. Als provincie brengen we graag de partijen bij elkaar en ondersteunen we gemeente daar waar we kunnen.â

Stichting Collusie

Met dit project is ook invulling gegeven aan het begrip maatschappelijk ondernemen. In de samenwerking met Electrabel en door de wijze waarop de milieulessen zijn georganiseerd door de Stichting Collusie, een landelijke non-profit organisatie met ruime ervaring op het gebied van duurzaam ondernemen en consumeren. Collusie ook een integratiebedrijf dat mensen middels een traject opleidt voor een passende functie op de arbeidsmarkt.

Gemeentelijk en provinciaal klimaatbeleid

Het scholenproject âJong Geleerd is Oud gedaanâ maakt deel uit van het klimaatbeleid van de gemeente en sluit nauw aan bij de provinciale klimaatdoelen. Overbetuwe wil in 2030 âklimaatneutraalâ zijn en heeft daarvoor diverse maatregelen lopen en nog op stapel staan. De Overbetuwse klimaatcoördinator zorgt voor een integrale aanpak van het klimaatbeleid op alle beleidsterreinen. Het project wordt nog door de gemeente geëvalueerd.
De gemeente heeft ambitie met haar klimaatbeleid maar wil vooral ook realistisch blijven. Dit betekent dat Overbetuwe wil zorgen voor een evenwichtige balans tussen de economische, sociale en milieuaspecten van activiteiten.