Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 13 oktober 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW2008/1198/69839 2008ZO1832 / 2070829090 Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die de leden Van Heugten en Roefs hebben gesteld over het artikel "Veilige parking blijft verborgen voor truckers".


1. Kent u het artikel "Veilige parking blijft verborgen voor truckers"1?
1. Ja.

2. Herinnert u zich uw brief van 2 januari jl., waarin u stelt dat strenger beveiligde parkeergelegenheden, die niet direct gelegen zijn aan het hoofdwegennet, wel goed vindbaar dienen te zijn, en dat u het verzoek van de sector naar betere bewegwijzering naar veilige parkeerplaatsen zal meenemen?
2. Ja.

3. Kunt u verklaren waarom, mede gelet op het belang van deze specifieke beveiligde parkeergelegenheid die reeds op 17 november 2007 is geopend, de bewegwijzering tot op heden nog niet is aangebracht?


4. Bent u van mening dat het mogelijk moet zijn om binnen driekwart jaar na opening van een parkeerplaats, de bewegwijzering hiernaartoe geplaatst te hebben?


1 De Telegraaf 28 augustus 2008
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

RWS/SDG/NW2008/1198/69839


5. Bent u, mede gelet op het belang van deze specifieke beveiligde parkeergelegenheid, bereid om deze bewegwijzering zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen een maand alsnog te plaatsen? Deelt u de mening dat het hierbij mogelijk moet zijn om vooruit te lopen op de herziening van de "richtlijn bewegwijzering"; overwegende dat dit ten eerste slechts een richtlijn en geen wet is en ten tweede onder uw verantwoordelijkheid valt? 3, 4 en 5.
De huidige Richtlijn bewegwijzering op het hoofdwegennet voorziet niet in de mogelijkheid tot aanduiding op de bewegwijzering van de betreffende truckparking. Bewegwijzering is een hulpmiddel voor de weggebruiker om zijn weg te vinden op het wegennet. De veelheid aan reismotieven staat echter het verwijzen naar alle doelen/objecten in de weg. In de Richtlijn bewegwijzering zijn criteria opgenomen voor het verwijzen naar diverse objecten en terreinen met een permanent karakter. Hieronder vallen zowel ziekenhuizen als dagrecreatieve objecten zoals attractieparken.

Zoals ik op 7 oktober 2008 in het VAO Transportraad heb aangegeven zal ik de richtlijn op korte termijn aanpassen, zodat aanduiding op het hoofdwegennet van dit soort parkeerterreinen mogelijk wordt. Ik hecht veel belang aan de input van de sector hiervoor. Ik ben daarom in overleg met de brancheorganisaties TLN, EVO, en Les Routiers over criteria voor de bewegwijzering naar beveiligde parkeerplaatsen. Deze criteria hebben betrekking op zaken als de mate van beveiliging, de afstand tot het hoofdwegennet en het aantal parkeerplaatsen. Ik verwacht de richtlijn voor 1 januari 2009 op dit punt te kunnen herzien in goed overleg met de transportbranche. De bewegwijzering naar beveiligde parkeerplaatsen zou aldus in de eerste helft van 2009 gerealiseerd kunnen worden.

Gegeven het feit dat nut- en noodzaak van een adequate bewegwijzering in het onderhavige geval vaststaat, heb ik besloten om vooruitlopend op de herziening van de richtlijn voor dit specifieke geval een uitzondering te maken. Ik zal Rijkswaterstaat vragen contact op te nemen met de firma Maat om de gevraagde aanduiding snel te realiseren. Daarnaast zal ik Rijkswaterstaat vragen in overleg te treden met de beheerder van het onderliggend wegennet, die verantwoordelijk is voor de bewegwijzering vanaf de snelweg. De door u genoemde termijn van een maand is echter erg kort, omdat er een nieuw bord ontwikkeld moet worden met een pictogram dat een beveiligde truckparking aanduidt. Ik streef ernaar deze bewegwijzering voor 1 januari 2009 te realiseren.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---