Gemeente Echt-Susteren


Buurtbemiddeling Echt-Susteren zoekt bemiddelaars

Iedereen heeft wel eens last van zijn buren. Denk maar aan onderwerpen als geluidsoverlast, overhangende takken, erfafscheidingen, stankoverlast, pesterijen vernieling, parkeeroverlast, verschillende leefwijzen, enzovoorts. Het wordt een probleem als het overlast wordt. Dreigen met juridische stappen is meestal niet echt een basis voor een goede verstandhouding. In de praktijk levert een gesprek nog altijd het meeste op. Als het de bewoners zelf niet lukt om tot een goed gesprek te komen of een oplossing te vinden, dan kan Buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Dat zegt Robert Kuipers van Buro Civix dat het project Buurtbemiddeling in Weert, Leudal en Echt-Susteren gaat begeleiden.

De overheid trekt zich steeds meer terug en legt steeds meer taken in handen van de inwoners zelf. Buurtbemiddeling past naadloos in deze ontwikkeling. Inmiddels loopt in meer dan honderd Nederlandse gemeenten een project buurtbemiddeling. Weert, Leudal en Echt-Susteren sluiten zich daar binnenkort bij aan.

Succesvol

Wat houdt Buurtbemiddeling nu precies in? Robert Kuipers: Bij Buurtbemiddeling gaat het om het bemiddelen van conflicten tussen buren of wijkbewoners onder leiding van twee onpartijdige, getrainde vrijwilligers. Deze vrijwilligers helpen de ruziënde partijen om weer met elkaar in contact te komen en samen een oplossing te vinden voor de overlast of ruzie. Buurtbemiddeling levert dus een grote bijdrage aan de leefbaarheid in de stad.

Nu komen klachten van bewoners vaak terecht bij de politie en woningcorporaties. Buurtbemiddeling biedt politie en woningcorporaties ontlasting van deze taak. Straks kan, als de klachten niets met criminaliteit, verslaving, psychiatrische problematiek of het gehuurde huis te maken hebben, worden doorverwezen naar Buurtbemiddeling. In de elf jaar dat Buurtbemiddeling in Nederland actief is, is al gebleken hoe succesvol het is en dat er veel manuren bespaard worden voor politie en woonconsulenten.

Geheimhouding

Buurtbemiddeling in Echt-Susteren is een initiatief van de gemeente in samenwerking met welzijnsinstellingen, politie en woningverenigingen. Deze instellingen en organisaties streven ernaar in december van dit jaar zover te zijn, dat Buurtbemiddeling in Echt-Susteren van start kan gaan. Voor die tijd moeten echter wel vrijwilligers gevonden worden die willen bemiddelen en moeten zij zijn opgeleid. Wie komt voor de vrijwillige functie van bemiddelaar in aanmerking? Robert Kuipers antwoordt: De eisen die we stellen zijn heel algemeen. We vragen geen universitaire scholing of zo. Het gaat meer over hoe de vrijwilligers in het leven staan. Een bemiddelaar beantwoordt aan twee basiskenmerken: hij is onafhankelijk en onpartijdig. Hij, maar het kan natuurlijk ook een zij zijn, is een neutrale conflictbemiddelaar en kiest daarom geen partij. De vrijwilligers moeten op zijn minst 21 jaar zijn en de Nederlandse taal goed beheersen. Ze moeten onpartijdig zijn en onpartijdig kunnen blijven en ze moeten openstaan voor mensen uit andere culturen. Ze moeten een luisterend oor hebben en bereid zijn om in november een basiscursus te volgen van 2,5 dag. Die cursus wordt overigens op de zaterdagen 29 november en 6 december 2008 gegeven. Ze moeten minimaal een keer per maand een bemiddelingszaak kunnen uitvoeren en natuurlijk moeten ze geheimhouding betrachten.

Buurtbemiddelaar is volgens Kuipers echt iets voor mensen die zich communicatief willen ontwikkelen en willen bijdragen aan verbetering van de leefbaarheid in de buurt. Ze werken ook niet alleen, maar altijd in een team van twee personen. Die teams hebben ook weer onderling contact. Samen werken ze eraan om het woonplezier in onze wijken te verhogen.

Robert Kuipers is op zoek naar vrijwilligers uit Echt-Susteren. Mensen die interesse hebben en aan de hierboven omschreven voorwaarden voldoen, kunnen zich laten inschrijven bij de
vrijwilligersvacaturebank van SWE (Stichting Welzijnswerk Echt) of direct contact opnemen met Robert Kuipers van Buro Civix (email: info@burocivix.nl), tel: 06-22921785.