Waterschap Aa en Maas

kleidepots in gemeenten Grave en Landerd

Waterschap klaar met aanleg kleidepots in gemeenten Grave en Landerd

Waterschap Aa en Maas is klaar met de aanleg van kleidepots in de gemeenten Grave en Landerd. Door de aanleg van de depots heeft het waterschap ten tijde van opkomend hoogwater snel dijkverstevigende middelen ter beschikking hebben. De depots liggen tegen de huidige primaire waterkering aan de Mars- en Wijthdijk en de Oude Maasdijk, op grond van het waterschap. Een depot bevat tussen de 300 en 3000 m3 klei en is zo'n 30 cm hoog. De klei is afkomstig uit de Maasarm bij Keent.

Plannen voor dijkverbetering
De kleidepots zijn een onderdeel van een groter dijkverbeteringsplan waaraan waterschap Aa en Maas werkt. In dit plan wordt de linker Maasbanddijk van Velp (gemeente Grave) tot Overlangel en de dijkring van Keent verstevigd. Ook worden in Boxmeer en Heusden dijkverbeteringwerkzaamheden uitgevoerd. De dijkverbetering is noodzakelijk. Tijdens een reguliere vijfjaarlijkse toetsing in 2005 bleek dat deze dijken, bij extreem hoge waterstanden, niet meer aan de nieuw gestelde veiligheidsnormen voldoen. De dijken kunnen bij zeer hoge waterstanden verzwakt worden door water dat onder de dijk doorsijpelt (piping).In geval van extreem hoog water kan dit mogelijk tot problemen leiden.

Bescherming tegen hoogwater gegarandeerd
Landelijk is afgesproken dat onze dijken eind 2011 aan de nieuwe veiligheidsnormen moeten voldoen. De dijktrajecten in het werkgebied van waterschap Aa en Maas zijn opgenomen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en worden ook door dit ministerie gefinancierd. Waterschap Aa en Maas werkt nu al aan de planvorming om te zorgen dat deze klus op tijd geklaard is. Naar alle waarschijnlijkheid komen de plannen neer op het verstevigen van de dijken door het aanbrengen van een extra laag klei. In totaal is er sprake van ca. vijf km dijk dat verstevigd moet worden. Naar verwachting start begin 2009 de inspraakprocedure op de plannen.

Volgens Dagelijks Bestuurslid Ernest de Groot van waterschap Aa en Maas sluiten de werkzaamheden goed aan bij het rapport van de Deltacommissie: "De commissie adviseert een integrale benadering. Via dit project leggen we een goede relatie tussen natuurontwikkeling en dijkversterking door hier integraal werk met werk te maken." De klei uit deze depots zal tevens gebruikt worden voor de dijkverbeteringwerkzaamheden.