CDA afdeling Gelderland


Gelders Klimaatprogramma âAanpakken en Aanpassenâ
---

In de Statenvergadering van 24 september hebben Provinciale Staten het Gelders klimaatprogramma 2008 â 2011 âAanpakken en Aanpassenâ vastgesteld. Na de contourennota in het najaar 2007 en de bio-beleidslijn in maart 2008 was het eindelijk zover. Hier was, na een lange tijd van voorbereiding, de uiteindelijke uitwerking. Uitgangspunt van het college van Gedeputeerde Staten is: energiebesparing, duurzame energie en adaptatie (aanpassing aan de klimaatverandering). Het CDA kan zich hier helemaal in vinden.

Met name het onderdeel energiebesparing verdient de eerste prioriteit. Energiebesparing draagt nog het meest bij aan de reductie van CO2 en bespaart tegelijkertijd fossiele brandstoffen. Met relatief weinig middelen valt een enorme winst te behalen. In één van de moties, ingediend door het CDA, is het college verzocht de Gelderse gemeenten te informeren over mogelijkheden voor energiebesparing bij gemeentelijke wegen. Het CDA wil extra aandacht voor verlichting en voor verkeersinstallaties. De meerderheid van de Staten stemde hiermee in.

In een tweede motie hebben wij het College van GS opgedragen om onderzoek te doen naar het stagneren van duurzame energie projecten vanwege de lange terugverdientijd van de investering; vanuit het veld kregen wij serieuze signalen hierover. Ook deze motie werd met meerderheid van stemmen aangenomen. De nota is vastgesteld en nu is het uitvoeren, uitvoeren en nog eens uitvoeren!

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Elsa Rijssenbeek-van Pijkeren
CDA fractie Provinciale Staten Gelderland
Mobiel:06-20291544

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 13-10-2008