Gemeente Gouda


Leerlingen ontwerpen chill-plek (10-10-2008)

De gemeente Gouda grijpt het Festival van het Leren aan om leerlingen in het Voortgezet Onderwijs kennis te laten maken met het bedrijfsleven en de overheid. Aan de hand van gastcolleges en werkbezoeken kunnen leerlingen zich oriënteren op de arbeidsmarkt. De gemeente stimuleert dit initiatief om jeugdwerkloosheid in Gouda terug te dringen. Ook stimuleert het de samenwerking tussen Goudse scholen en werkgevers om bij te dragen aan het doel dat alle jongeren een baan of opleiding hebben.

Gastcolleges

Wethouder Marion Suijker (jeugd) en wethouder Arnout Menkveld (onderwijs) gaven gastcolleges aan leerlingen. Over het gastcollege aan leerlingen van het Coornhert Gymnasium zegt Menkveld: "Het is goed om met jongeren te praten over talenten die ze hebben en welke keuzes dit biedt. We hebben het ook gehad over kiezen met je hoofd (zekerheid) of met je hart en welke eigenschappen handig zijn voor een wethouder. De grootste waarde tijdens deze gastlessen is het doorgeven van praktijkervaringen".

Wethouder Marion Suijker (jeugd) gaf aan de derde klas van het VMBO Goudse Waarden een gastcollege. Aan de hand van stellingen zoals: "Het is belangrijk om diploma's te hebben" en "ik kies later werk dat ik leuk vind of werk waarmee ik veel geld verdien" gingen de leerlingen met elkaar discussies aan.

Werkbezoeken

Als tegenbezoek mag een derdejaars klas van het Coornhert Gymnasium bij de Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling van gemeente Gouda een eigen chill-plek ontwerpen en uitmeten. Een derdejaars klas van het VMBO Goudse Waarden bezoekt de dienst Publiekzaken. Daar krijgen zij onder andere een rondleiding langs de receptie en het call center. "Door leerlingen te laten zien wat een werkomgeving te bieden heeft, proberen we samen met ondernemers en onderwijs hun talenten te laten ontdekken en te stimuleren door te leren of aan het werk te gaan. Want als er ook maar één talent verloren zou gaan, dan spreken we al over een verlies voor de arbeidsmarkt!" aldus wethouder Marion Suijker.

Goudse werkgevers stellen naast het geven van gastcolleges ook hun bedrijf open voor de leerlingen. Zo bezoeken leerlingen onder andere Woonpartners Midden-Holland en Promen. Daar krijgen zij een rondleiding langs alle afdelingen.

Sluitende aanpak jeugdwerkloosheid

Al deze activiteiten komen voort uit het convenant `Sluitende aanpak jeugdwerkloosheid Gouda'. In dit convenant hebben Ondernemers en Onderwijsinstellingen afgesproken zich gezamenlijk in te zetten bij het terugdringen van de jeugdwerkloosheid in Gouda. De uitwisseling is een bijdrage aan een structurele samenwerking tussen Goudse Ondernemers en Onderwijsinstellingen.


---