Gemeente Echt-Susteren


Goed ventileren voorkomt gezondheidsproblemen

Dat een schoon milieu belangrijk is voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Wat velen van ons zich niet realiseren, is dat wat voor buiten geldt, zeer zeker ook voor binnen opgaat. Wist u dat de lucht in huis vaak ernstiger verontreinigd is dan de buitenlucht? En dat terwijl we in Nederland ongeveer 70% van onze tijd binnenshuis doorbrengen!

Een belangrijke bron van verontreiniging is vocht. Een gezin van vier personen zorgt per dag voor zon 10 liter vocht in huis. Dat wordt onder andere geproduceerd tijdens het koken, het douchen en het drogen van de was. Beslagen ramen en/of vocht- en schimmelplekken zijn tekenen dat het in huis te vochtig is.

Vocht in huis bevordert de groei van huisstofmijten en schimmels. Deze mijten en schimmels produceren stoffen die luchtwegklachten kunnen veroorzaken of verergeren. De huisstofmijt kunt u nooit helemaal uit uw woning weren, maar u kunt problemen voorkomen door goed te ventileren, ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vochtige en stoffige plekken ontstaan en door de temperatuur s nachts niet onder de 15°C te laten komen.

Roken

Behalve door vocht wordt ons zogenoemde binnenmilieu aangetast door ophoping van schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen en tabaksrook. Als gevolg daarvan kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie van ogen, neus en keel en luchtweg. Roken is de grootste vervuiler van het binnenmilieu. Schadelijke stoffen en fijne stofdeeltjes blijven in huis hangen ook als u uw sigaret hebt gedoofd. Het is daarom het beste om binnen niet te roken. Wordt er toch in huis gerookt, ventileer dan extra. Het is ook verstandig om extra te ventileren als u aan het koken of klussen bent, als u een geiser zonder afvoer gebruikt of als u de open haard of allesbrander stookt.

Ventileren: 24 uur per dag

Veel mensen denken dat elke dag een tijdje luchten voldoende is om vocht en schadelijke stoffen uit huis te krijgen. Met luchten bedoelen we dat u de ramen wijd open zet. Luchten is prima, maar het is maar een tijdelijke oplossing. Het effect is al na een half uur weg. Om de lucht gezond te houden is het belangrijk om 24 uur per dag te ventileren.

Houd ventilatieroosters boven ramen dus altijd open. Is het buiten koud, sluit ze dan maximaal voor de helft. Hebt u geen ventilatieroosters? Zet dan altijd een klapraam of een ander raampje open. Zeker in de woon- en slaapkamer. Denk daarbij wel aan inbraakbeveiliging.

Meer informatie

In de oktober, november en december organiseren de Limburgse GGDen de publiekscampagne Gezond Wonen. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op www.ggdnml.nl of www.gezondlimburg.nl/gezondwonen